Onze feministische beldate met Süheyla Yalçin

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. De feministen 4.0: allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn deze personen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate. Deze keer spreken we met schrijver en programmamaker Süheyla Yalçin.

Kun je jezelf even voorstellen?

“Ik ben Süheyla Yalçin, geboren en getogen in Eindhoven en ik zou mezelf omschrijven als maker en schrijver. In mijn werk wil ik voornamelijk ongehoorde verhalen uitlichten, maar ook taboedoorbrekende gesprekken beginnen. Ik ben onderdeel van het productie- en presentatieteam van Fufu & Dadels. Dat is een podcast die is ontwikkeld door mijn collega en beste vriendin Mungayende. Verder ben ik deel van het engagementteam van de redactie van De Correspondent. Daarnaast ben ik ook freelanceschrijver bij onder andere Parktheater en de Kanttekening.”

Waar ben je de afgelopen tijd zoal mee bezig?

“Ik ben momenteel bezig met een project dat heel dicht bij mij staat en daarom erg speciaal voor mij is.  Het gaat om een reeks, ‘Neder-Turk’, waarin de Turks-Nederlandse nationaliteit centraal staat. Deze wordt in november gelanceerd en is ontstaan uit de behoefte om meer in gesprek te gaan met ‘Neder-Turken’, om mijn eigen identiteit te vinden.”

Wat is jouw missie?

“Gelijkwaardigheid voor iedereen. En mijn manier om dat te bereiken is storytelling, bijvoorbeeld door middel van vlogs, verhalen of podcasts. Alles wat ik maak, hangt samen met gelijkwaardigheid. Ik hoop dat de woorden inclusief, divers en feminisme in de toekomst allemaal niet meer nodig zijn, omdat het dan de norm is.”

Waar staan we met het feminisme anno 2020?

“We zitten nu (denk ik) in de vierde golf; en ik zie dat we steeds meer ruimte kunnen maken voor elkaar. Via het initiatief van afgelopen zomer ‘Share the Mic Now’ werd op grote schaal duidelijk dat machtige witte vrouwen in Nederland nog altijd het plafond vormen voor zwarte vrouwen en vrouwen van kleur. Ik denk dat we nu op een punt staan, dat we het daarover durven te hebben. Dat geeft me wel hoop.

Maar wat ik wel belangrijk vind, is dat de feministische voorvechters in Nederland de bubbel waarin ze zitten steeds blijven bevragen. Zelf ervaar ik een buiten-Randstedelijk perspectief. Ik reis iedere dag tussen Eindhoven en de Randstad. Voor mij is die bubbel daardoor heel normaal geworden. Maar er is in kleine steden en dorpen nog een wereld van verschil; en dat moeten we niet vergeten.

Het blijft belangrijk dat we met elkaar het gesprek aangaan, zonder elkaar te ‘cancellen’. Sisterhood en feminisme zijn werkwoorden. We moeten er samen aan blijven werken.”

Wat kun je het beste doen als je je wil verdiepen in het feminisme?

“Probeer buiten je eigen bubbel te kijken, dus een zo groot mogelijke diversiteit aan bronnen te raadplegen.

Daarnaast ben ik enorm fan van de podcasts ‘Unlocking Us’ van Brené Brown en ‘Hey, girl.’ van Alex Elle. Hier worden alledaagse feministische onderwerpen besproken, maar ook hoe je voor jezelf moet zorgen. Dat vind ik ook belangrijk in de strijd van feminisme en inclusiviteit in Nederland: zelfzorg. Ik zeg altijd: ik ga pas naar buiten als mijn eigen huis schoon is.”

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?