Onze feministische beldate met Süheyla Yalçin

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. De feministen 4.0: allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn deze personen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate. Deze keer spreken we met schrijver en programmamaker Süheyla Yalçin.

Kun je jezelf even voorstellen?

“Ik ben Süheyla Yalçin, geboren en getogen in Eindhoven en ik zou mezelf omschrijven als maker en schrijver. In mijn werk wil ik voornamelijk ongehoorde verhalen uitlichten, maar ook taboedoorbrekende gesprekken beginnen. Ik ben onderdeel van het productie- en presentatieteam van Fufu & Dadels. Dat is een podcast die is ontwikkeld door mijn collega en beste vriendin Mungayende. Verder ben ik deel van het engagementteam van de redactie van De Correspondent. Daarnaast ben ik ook freelanceschrijver bij onder andere Parktheater en de Kanttekening.”

Waar ben je de afgelopen tijd zoal mee bezig?

“Ik ben momenteel bezig met een project dat heel dicht bij mij staat en daarom erg speciaal voor mij is.  Het gaat om een reeks, ‘Neder-Turk’, waarin de Turks-Nederlandse nationaliteit centraal staat. Deze wordt in november gelanceerd en is ontstaan uit de behoefte om meer in gesprek te gaan met ‘Neder-Turken’, om mijn eigen identiteit te vinden.”

Wat is jouw missie?

“Gelijkwaardigheid voor iedereen. En mijn manier om dat te bereiken is storytelling, bijvoorbeeld door middel van vlogs, verhalen of podcasts. Alles wat ik maak, hangt samen met gelijkwaardigheid. Ik hoop dat de woorden inclusief, divers en feminisme in de toekomst allemaal niet meer nodig zijn, omdat het dan de norm is.”

Waar staan we met het feminisme anno 2020?

“We zitten nu (denk ik) in de vierde golf; en ik zie dat we steeds meer ruimte kunnen maken voor elkaar. Via het initiatief van afgelopen zomer ‘Share the Mic Now’ werd op grote schaal duidelijk dat machtige witte vrouwen in Nederland nog altijd het plafond vormen voor zwarte vrouwen en vrouwen van kleur. Ik denk dat we nu op een punt staan, dat we het daarover durven te hebben. Dat geeft me wel hoop.

Maar wat ik wel belangrijk vind, is dat de feministische voorvechters in Nederland de bubbel waarin ze zitten steeds blijven bevragen. Zelf ervaar ik een buiten-Randstedelijk perspectief. Ik reis iedere dag tussen Eindhoven en de Randstad. Voor mij is die bubbel daardoor heel normaal geworden. Maar er is in kleine steden en dorpen nog een wereld van verschil; en dat moeten we niet vergeten.

Het blijft belangrijk dat we met elkaar het gesprek aangaan, zonder elkaar te ‘cancellen’. Sisterhood en feminisme zijn werkwoorden. We moeten er samen aan blijven werken.”

Wat kun je het beste doen als je je wil verdiepen in het feminisme?

“Probeer buiten je eigen bubbel te kijken, dus een zo groot mogelijke diversiteit aan bronnen te raadplegen.

Daarnaast ben ik enorm fan van de podcasts ‘Unlocking Us’ van Brené Brown en ‘Hey, girl.’ van Alex Elle. Hier worden alledaagse feministische onderwerpen besproken, maar ook hoe je voor jezelf moet zorgen. Dat vind ik ook belangrijk in de strijd van feminisme en inclusiviteit in Nederland: zelfzorg. Ik zeg altijd: ik ga pas naar buiten als mijn eigen huis schoon is.”

Gerelateerd

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok spreekt

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Maya Deren?

Maya Deren (1917-1961) was een pionier van de Amerikaanse avant-garde film. Haar werk combineert poëzie, symboliek en droombeelden waarmee ze een vrouwelijke perspectief onderzoekt. In haar leven heeft ze andere filmmakers ondersteunt en kreeg ze een fascinatie voor Haïtiaanse Voodoo. Maya Deren is geboren als Eleanora Derenkowski in Kiev, in

Lees meer »

Ik vind dat je via eten, kan laten zien wie je bent.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #17: Wie is Beatriz González?

De in Colombia geboren Beatriz González groeide op in een roerige tijd. In haar tienerjaren en als jongvolwassene heeft ze een traumatische ervaring tijdens het gewelddadige conflict, La Violencia (het Geweld 1948 – 1958). Dit was een grote inspiratie voor haar latere werk dat een gewaagde en confronterende blik werpt op de

Lees meer »

Preview bij Tijd Voor MAX over de DIOR- tentoonstelling!

Onze oprichter Cathelijne Blok mocht voor Tijd voor MAX omroep MAX alvast een kijkje nemen bij de tentoonstelling Dior: A New Look, in het Kunstmuseum Den Haag.  Van de iconische stukken van Christian Dior naar de eerste vrouwelijke ontwerpen aan het roer, Maria Grazia Chiuri. Cathelijne vertelde waarom de tentoonstelling

Lees meer »

Ik heb ook gewoon een gekke obsessie met cijfers.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?