Onze feministische beldate met Suzan Yücel

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. De feministen 4.0: allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn deze personen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate. Deze keer spreken we met journalist Suzan Yücel

Kun je jezelf even voorstellen?

“Ik ben Suzan, 33 jaar oud en ik werk nu al tien jaar als journalist. Momenteel werk ik even niet, omdat ik herstellende ben van een depressie en PTSS. Maar dat gaat langzaamaan beter, dus ben ik weer stukjes aan het schrijven en bezig met het ontwikkelen van een workshop.”

Wat houdt jou de laatste tijd zoal bezig?

“Ik ben nu veel bezig met de ontwikkeling van mijn workshop ‘Verbinden met jezelf. Deze heb ik ontwikkeld in het kader van mijn eigen re-integratie en bied ik aan voor eenzame mensen in Amsterdam-West. Mijn doel is om hen minder eenzaam te laten voelen en hen te laten verbinden met hun gevoelens. Ik wil mensen een kans bieden om dit te doen, omdat cursussen en therapie vaak heel duur zijn. Niet iedereen heeft dat privilege.

Daarnaast ben ik de laatste tijd veel bezig geweest met mijn herstel. En ik ben erachter gekomen dat feminisme daar een belangrijk onderdeel van was. Het heeft mij namelijk erg geholpen met me beter te voelen over mezelf. Ik lees nu bijvoorbeeld veel boeken van vrouwen van kleur; en daar herken ik me enorm in. Ik heb gelukkig steeds meer honger naar informatie en ik merk dat dit ook helpt bij mijn herstel.”

Wat is jouw missie?

“De rode draad door mijn leven is het strijden voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Naar mijn mening leven we namelijk nog niet in een eerlijke wereld. We worden nog steeds gedomineerd door het witte patriarchaat dat de regels dicteert. Maar mijn doel is om een wereld te creëren waarin iedereen gelijkwaardig is. Ik ben een idealist en dat komt daarin ook naar voren.”

Waar staan we met het feminisme anno 2020?

“Ik merk in mijn omgeving dat het feminisme steeds intersectioneler is geworden. De stemmen van gekleurde vrouwen worden bijvoorbeeld steeds meer gehoord. We laten zien dat er meer soorten feministen zijn en dat zij onderling ook gesprekken en discussies kunnen voeren.

Tegelijkertijd zie ik in landen zoals Polen dat een abortuswet ineens strenger wordt; en dat we ons er bewust van moeten zijn dat de rechten die we hebben niet vanzelfsprekend zijn. We moeten ze blijven onderhouden. De strijd is nog lang niet gestreden.”

Wat kun je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

“Ik zou je aanraden om veel te lezen en vrouwen te volgen die niet op jou lijken, zoals gekleurde vrouwen of vrouwen met een Islamitische achtergrond. Verdiep je ook in de strijd van de gemarginaliseerde vrouw.

Daarnaast is Instagram ook een goed medium om interessante vrouwen te volgen om je dagelijkse dosis feminisme binnen te krijgen.”

Wil je meer zien, lezen en horen van Suzan? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?