Onze feministische beldate met Suzan Yücel

-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. De feministen 4.0: allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn deze personen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate. Deze keer spreken we met journalist Suzan Yücel

Kun je jezelf even voorstellen?

“Ik ben Suzan, 33 jaar oud en ik werk nu al tien jaar als journalist. Momenteel werk ik even niet, omdat ik herstellende ben van een depressie en PTSS. Maar dat gaat langzaamaan beter, dus ben ik weer stukjes aan het schrijven en bezig met het ontwikkelen van een workshop.”

Wat houdt jou de laatste tijd zoal bezig?

“Ik ben nu veel bezig met de ontwikkeling van mijn workshop ‘Verbinden met jezelf. Deze heb ik ontwikkeld in het kader van mijn eigen re-integratie en bied ik aan voor eenzame mensen in Amsterdam-West. Mijn doel is om hen minder eenzaam te laten voelen en hen te laten verbinden met hun gevoelens. Ik wil mensen een kans bieden om dit te doen, omdat cursussen en therapie vaak heel duur zijn. Niet iedereen heeft dat privilege.

Daarnaast ben ik de laatste tijd veel bezig geweest met mijn herstel. En ik ben erachter gekomen dat feminisme daar een belangrijk onderdeel van was. Het heeft mij namelijk erg geholpen met me beter te voelen over mezelf. Ik lees nu bijvoorbeeld veel boeken van vrouwen van kleur; en daar herken ik me enorm in. Ik heb gelukkig steeds meer honger naar informatie en ik merk dat dit ook helpt bij mijn herstel.”

Wat is jouw missie?

“De rode draad door mijn leven is het strijden voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Naar mijn mening leven we namelijk nog niet in een eerlijke wereld. We worden nog steeds gedomineerd door het witte patriarchaat dat de regels dicteert. Maar mijn doel is om een wereld te creëren waarin iedereen gelijkwaardig is. Ik ben een idealist en dat komt daarin ook naar voren.”

Waar staan we met het feminisme anno 2020?

“Ik merk in mijn omgeving dat het feminisme steeds intersectioneler is geworden. De stemmen van gekleurde vrouwen worden bijvoorbeeld steeds meer gehoord. We laten zien dat er meer soorten feministen zijn en dat zij onderling ook gesprekken en discussies kunnen voeren.

Tegelijkertijd zie ik in landen zoals Polen dat een abortuswet ineens strenger wordt; en dat we ons er bewust van moeten zijn dat de rechten die we hebben niet vanzelfsprekend zijn. We moeten ze blijven onderhouden. De strijd is nog lang niet gestreden.”

Wat kun je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

“Ik zou je aanraden om veel te lezen en vrouwen te volgen die niet op jou lijken, zoals gekleurde vrouwen of vrouwen met een Islamitische achtergrond. Verdiep je ook in de strijd van de gemarginaliseerde vrouw.

Daarnaast is Instagram ook een goed medium om interessante vrouwen te volgen om je dagelijkse dosis feminisme binnen te krijgen.”

Wil je meer zien, lezen en horen van Suzan? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish