Onze feministische beldate met Suzan Yücel

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. De feministen 4.0: allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn deze personen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate. Deze keer spreken we met journalist Suzan Yücel

Kun je jezelf even voorstellen?

“Ik ben Suzan, 33 jaar oud en ik werk nu al tien jaar als journalist. Momenteel werk ik even niet, omdat ik herstellende ben van een depressie en PTSS. Maar dat gaat langzaamaan beter, dus ben ik weer stukjes aan het schrijven en bezig met het ontwikkelen van een workshop.”

Wat houdt jou de laatste tijd zoal bezig?

“Ik ben nu veel bezig met de ontwikkeling van mijn workshop ‘Verbinden met jezelf. Deze heb ik ontwikkeld in het kader van mijn eigen re-integratie en bied ik aan voor eenzame mensen in Amsterdam-West. Mijn doel is om hen minder eenzaam te laten voelen en hen te laten verbinden met hun gevoelens. Ik wil mensen een kans bieden om dit te doen, omdat cursussen en therapie vaak heel duur zijn. Niet iedereen heeft dat privilege.

Daarnaast ben ik de laatste tijd veel bezig geweest met mijn herstel. En ik ben erachter gekomen dat feminisme daar een belangrijk onderdeel van was. Het heeft mij namelijk erg geholpen met me beter te voelen over mezelf. Ik lees nu bijvoorbeeld veel boeken van vrouwen van kleur; en daar herken ik me enorm in. Ik heb gelukkig steeds meer honger naar informatie en ik merk dat dit ook helpt bij mijn herstel.”

Wat is jouw missie?

“De rode draad door mijn leven is het strijden voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Naar mijn mening leven we namelijk nog niet in een eerlijke wereld. We worden nog steeds gedomineerd door het witte patriarchaat dat de regels dicteert. Maar mijn doel is om een wereld te creëren waarin iedereen gelijkwaardig is. Ik ben een idealist en dat komt daarin ook naar voren.”

Waar staan we met het feminisme anno 2020?

“Ik merk in mijn omgeving dat het feminisme steeds intersectioneler is geworden. De stemmen van gekleurde vrouwen worden bijvoorbeeld steeds meer gehoord. We laten zien dat er meer soorten feministen zijn en dat zij onderling ook gesprekken en discussies kunnen voeren.

Tegelijkertijd zie ik in landen zoals Polen dat een abortuswet ineens strenger wordt; en dat we ons er bewust van moeten zijn dat de rechten die we hebben niet vanzelfsprekend zijn. We moeten ze blijven onderhouden. De strijd is nog lang niet gestreden.”

Wat kun je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

“Ik zou je aanraden om veel te lezen en vrouwen te volgen die niet op jou lijken, zoals gekleurde vrouwen of vrouwen met een Islamitische achtergrond. Verdiep je ook in de strijd van de gemarginaliseerde vrouw.

Daarnaast is Instagram ook een goed medium om interessante vrouwen te volgen om je dagelijkse dosis feminisme binnen te krijgen.”

Wil je meer zien, lezen en horen van Suzan? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

Arty Beldate met Snackpaper oprichter Janna Nieuwenhuijzen

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaalproberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?