Onze feministische beldate met Tatjana Almuli

-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate. Deze keer spreken we met journalist en fotograaf Tatjana Almuli!

The TittyMag: Wie ben je en waar ben je op dit moment mee bezig?

Tatjana Almuli: Ik ben journalist, fotograaf en auteur en momenteel ben ik bezig met het schrijven van twee boeken. Dat zijn nu mijn grootste projecten, maar daarnaast schrijf ik bijvoorbeeld voor Vogue en Elle.

TTM: Waar gaan die boeken over?

TA: Het ene boek schrijf ik samen met Cathelijne Blok (oprichter The TittyMag). Dat wordt een verzameling van verhalen van inspirerende mensen, die vertellen hoe ze waren toen ze 16 jaar oud waren. Wat waren hun dromen toen? Hoe kijken ze nu terug op die periode? En hoe staan ze nu in het leven? Het is geïnspireerd op de podcast van The TittyMag, TittyMag’s Sweet Sixteen. Het boek komt komend voorjaar uit.

Het andere boek gaat over rouwen en mijn persoonlijke ervaringen daarmee. Mijn moeder is overleden toen ik 16 jaar oud was, maar ik heb daar destijds nauwelijks bij stilgestaan. Ik voelde dat ik sterk moest zijn. Schouders eronder en gewoon doorgaan met het leven. In dit boek onderzoek ik hoe onze maatschappij met rouw omgaat; en hoe het is om op latere leeftijd nog te rouwen om zo’n groot verlies. Daarbij ga ik opzoek naar wie mijn moeder was. Ik hoop haar zo alsnog beter te leren kennen.

TTM: Wat is jouw missie?

TA: Ik vind het belangrijk dat we het vaker hebben over onderwerpen waar nog veel schaamte of taboe omheen hangt. Denk hierbij aan thema’s zoals de dood, moeilijke familierelaties, heersende normen, seksualiteit et cetera. Ik schrijf daar ook regelmatig artikelen over. Ik wil graag verhalen vertellen die nog niet vaak verteld of gehoord worden. Op deze manier wil ik de onderwerpen beter bespreekbaar maken.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2020?

TA: Ik denk dat we in deze tijd in een soort transitiefase zitten. We zitten nu in de vierde golf, maar toch is feminisme nog steeds een soort niche of een vies woord voor veel mensen. Dat vergeet ik soms, aangezien ik lekker in een gelijkgestemde feministische bubbel zit. We moeten niet vergeten dat er nog veel winst te behalen is op verschillende vlakken.

Ik merk in mijn omgeving wel dat steeds meer vrouwen ruimte durven in te nemen. Vrouwen trekken steeds meer samen ten strijde. Eerst was er een cultuur van misgunnen tussen vrouwen, maar daar komt langzaamaan verandering in. Als we onze krachten bundelen staan we sterker.

Ook wordt intersectioneel feminisme steeds belangrijker. We hebben elkaar nodig om verder te komen, maar het is ook goed om verschillen te zien en oog te hebben voor elkaars individuele strijd.

TTM: Wat kun je het beste doen als je je wil verdiepen in feminisme?

TA: Er is tegenwoordig toegang tot zoveel informatie. Het is denk ik het belangrijkste dat je zelf kiest voor de fijnste manier om deze informatie te vergaren.

Zelf vind ik podcasts en boeken fijn om meer te leren over specifieke thema’s, zoals de genderkloof, intersectionaliteit en antiracisme. Toen ik me begon te verdiepen in feminisme vond ik het boek Bad Feminist van Roxane Gay heel fijn. Dit boek liet mij inzien dat ik niet perfect kon zijn op ieder vlak. Je moet niet bang zijn om de verkeerde woorden te gebruiken. Je kunt altijd blijven leren. Een andere tip is het boek Feminist Fataal van Dorien van Linge. Dit is een fijn, toegankelijk handboek waarin veel begrippen en bewegingen worden toegelicht. Hier staan ook een heleboel tips in voor als je meer wil leren over een bepaald onderwerp.

TTM: Hoe denk je dat de toekomst van feminisme eruit zal zien?

TA: Ik hoop dat het feminisme nog inclusiever wordt en dat we nog meer samen kunnen strijden. Dat we ondanks onze verschillen en andere manieren van denken respect voor elkaar kunnen hebben. Daarbij hoop ik wel dat we ook kritisch blijven op elkaar.

In het groter geheel hoop ik dat het feminisme nog meer uit de niche hoek komt. Ik hoop dat de negatieve connotatie van het (woord) feminisme vervalt. En dat we zo met z’n allen nog meer gelijkheid en gelijkwaardigheid kunnen bereiken. 

Wil je meer zien en lezen van Tatjana? Volg haar op Instagram of bekijk hier haar website!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish