Een paar maanden geleden organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!
Je zult de vulva-tekeningen ongetwijfeld een keer voorbij hebben zien komen. Misschien zelfs wel op ons Instagram-museum! Door middel van illustraties viert Hilde Atalanta de diversiteit van, jawel, vulva’s van over de hele wereld. Kaal, behaard, roze of bruin. Het maakt allemaal niet uit. Maar hoe is dit idee tot stand gekomen? En wat is het einddoel? Wij spraken erover voor onze achtste feministische beldate!
TheTittyMag: Wat is The Vulva Gallery?
Hilde Atalanta: The Vulva Gallery is een Instagram-account en een educatief online platform, dat zich richt op seksuele voorlichting over de vulva en het tonen van diversiteit. Door middel van het maken van vulva-portretten in alle soorten, maten en kleuren, gecombineerd met persoonlijke verhalen van mensen van over de hele wereld, laat ik zien dat elke vulva normaal is. Je bent goed zoals je bent.
TTM: Wat is jouw missie?
HA: Heel breed gezegd: seksuele voorlichting verbeteren. Het normaliseren van het gesprek over diversiteit en ons lichaam, iets wat heel veel mensen niet gewend zijn. Diversiteit laten zien. Dus op een heel toegankelijke manier, via illustraties, zorgen dat er veel materiaal beschikbaar is waarin iedereen zich kan herkennen. Én hopelijk toekomstige generaties de tools geven om zich zelfverzekerder te gaan voelen. Ik denk dat, op de korte termijn, dingen als de mainstream porno-industrie en standaard westerse schoonheidsidealen niet zullen veranderen. Maar wat ik wél kan doen is zodanig een gesprek aangaan en materiaal aanbieden, waardoor mensen zich realiseren dat er eigenlijk geen ‘normaal’ is.
TTM: Waarom ben je The Vulva Gallery gestart?
HA: Ik ben in 2016 begonnen vanuit een frustratie door de enorme toename in schaamlipverkleiningen. Wereldwijd waren er steeds meer jonge vrouwen en zelfs meiden onder de 18 die dat gingen/wilden doen. Ik zag dat het een groeiend probleem was. En er was online ook weinig visuele diversiteit te zien. Je zag altijd de standaard vulva: roze, weinig schaamhaar en kleine binnenste schaamlippen. Een schoonheidsideaal waar bijna niemand aan voldoet. Toen besloot ik daar zelf iets aan te doen en dus het Instagram-account @the.vulva.gallery op te zetten. Inmiddels is het uitgegroeid tot een grote wereldwijde community (370K volgers!) en ik heb kortgeleden zelfs een boek uitgebracht: A Celebration of Vulva Diversity!
TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?
HA: We staan veel opener voor het feminisme dan een jaar of 5 geleden. Men leek een beetje ingeslapen en had het gevoel dat het allemaal wel goed zat. Maar er is nu duidelijk een nieuwe stroming zichtbaar. Denk aan alle social media accounts, #bodypositivity en intersectionaliteit (er is meer ruimte voor gemarginaliseerde groepen, vaak met betrekking tot gender, seksuele oriëntatie en etniciteit).
Er wordt veel gefocust op je goed voelen in je eigen lijf, los van alle schoonheidsidealen. Ben je dik of heb je lichaamshaar? Laat het gewoon zien en wees er trots op of tevreden mee. Dit zie ik zeker als een positieve verandering.
We zijn er natuurlijk nog lang niet. Er is nog heel veel om voor te strijden. En er is zelfs een tegenslag geweest met de abortuswet in Amerika en politici die polariseren. Ook in Nederland is deze beweging zichtbaar. Maar dat zorgt er uiteindelijk alleen maar voor dat de feministische stroming versterkt en scherper wordt.
TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?
HA: Ik volg zelf graag inspirerende accounts op Instagram. Een hele sterke vind ik bijvoorbeeld Ericka Hart. Zij is een activist die strijdt voor oa. vrouwenrechten, de LHBTQIA+ gemeenschap en anti-racisme. En ze heeft zelf borstkanker gehad, dus ze zet zich ook in voor die gemeenschap, wat heel tof is om te zien! Ze is heel open over haar ervaring en deelt haar lichaam met trots.
Ik denk dat het volgen van inclusieve accounts een goede stap is. Denk hierbij aan accounts die gerund worden door zwarte vrouwen, transvrouwen, LHBTQ-vrouwen, vrouwen met een fysieke beperking etc. Feminisme gaat niet alleen over de cis gender witte vrouw, dus ga op zoek naar mensen die breder kijken. Op deze manier kun je je heel goed verdiepen op wat op dit moment belangrijk is binnen de feministische golf.
Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over The Vulva Gallery? Ga dan naar https://www.instagram.com/the.vulva.gallery/. Wij zien je volgende week weer met een nieuwe feministische beldate!