Onze feministische beldate met Tinkebell

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met kunstenaar, schrijver en wereldredder Tinkebell.

Tinkebell probeert met haar kunst de blinde vlekken van de moderne samenleving uit te lichten. Je kent haar misschien van haar werk ‘My Dearest Cat Pinkeltje’. Hiervoor maakte ze een handtas met het bont van haar eigen kat.

The TittyMag: Waar ben je op dit moment mee bezig?

Tinkebell: Ik werk normaal voornamelijk in Japan, maar vanwege de coronacrisis is dat nu anders. Ik ben op dit moment vooral druk met het schrijven van mijn boek, Wij van WC-eend, over het belang en de impact van kunst.

Halbe Zijlstra, de voormalige staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heeft in 2011 enorme bezuinigingen doorgevoerd. Daardoor is er een soort cultuur gecreëerd waarin er minachting over kunst en cultuur is ontstaan. In dit boek wil ik juist duidelijk uitleggen waarom kunst het allerbelangrijkste is. Het dunne boekje is bedoeld voor kunstenaars, zodat ze gemakkelijk uit kunnen leggen waarom hun werk zo belangrijk is. Tegelijkertijd is het ook bedoeld voor de beleidsmakers, subsidieverleners en bijvoorbeeld politici, om te begrijpen waarom kunst en cultuur essentieel is. Het wordt een dichtgetimmerd betoog!

TTM: Wat is, naast de boodschap van dit toekomstige boek, jouw missie?

T: Het redden van de wereld. Ik ben echt van mening dat als de wereld gered moet worden, dat dat dan sowieso vanuit de kunst zal komen. Elke verandering, ontwikkeling en vernieuwing komt uit de kunst. Daarom is kunst, ook zeker nu, tijdens de coronacrisis, het allerbelangrijkst.

TTM: Wat kunnen we nog meer van jou verwachten?

T: Er is altijd veel dat mij bezighoudt, bijvoorbeeld mensenrechten of politiek. 17 maart 2021 zijn de nieuwe verkiezingen, dus ik ben nu bezig met kijken hoe ik daar invloed op kan uitoefenen. Ik ben een autonoom bureau voor koerswijziging aan het opzetten, waarmee ik verandering wil creëren voor een duurzamere samenleving en wereld.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2020?

T: We lopen achter op waar we zouden moeten zijn. Ik denk dat er vaak veel te optimistisch wordt gedacht. De ongelijkheid is nog groot; en dat is een understatement. Ik ben van nature nogal een optimist en als je mij deze vraag tien jaar geleden had gesteld, had ik er een stuk positiever in gestaan. Toentertijd had ik tamelijk ontkennend gereageerd, wat volgens mij voortkwam uit een te positief wereldbeeld. Maar met de jaren heb ik helaas moeten concluderen dat dat nogal ‘wishful thinking’ was. En misschien heb ik mezelf al die jaren ook te laag ingeschat.

Je kunt wel blijven denken dat het toeval is als een man eerder een opdracht krijgt dan jij. Of je gaat denken dat het misschien zou kunnen zijn dat die mannen dan toch echt beter zijn. Maar ik weet nu, dat als een man met een projectidee komt, dan wordt dat per definitie serieuzer genomen dan wanneer een vrouw dat doet. Mannelijke kunstenaars krijgen op die manier meer kansen. Op het moment dat jij in je vroege carrière meer kansen krijgt, kun je een beter CV opbouwen en zullen je kansen altijd groter blijven. Als vrouw heb je dus vanaf het begin al een achterstand.

TTM: Wat kun je volgens jou het beste doen als je je wil verdiepen in feminisme?

T: De ervaring heeft mij vooral geleerd dat de wereld zo werkt. Het ligt er ook aan wat je ambities zijn. Mijn ambitie was om een goede kunstenaar te zijn, dus daar heb ik al mijn energie in gestoken. Als jij de ambitie hebt om heel actief te zijn binnen het feminisme, dan is het goed om je daarin te verdiepen. Maar besteed je tijd vooral aan wat je belangrijk vindt! Werk hard en benoem het. Benoem de misstanden en zoek ook uit of het echt zo is. Zorg dat je goed weet waar je staat, zodat je mensen erop kunt wijzen als er dingen niet kloppen.

TTM: Hoe denk je dat de toekomst van het feminisme eruit zal zien?

T: Ik hoop dat het niet meer nodig is. Ik hoop dat we allemaal gelijk kunnen zijn. Dat gaat niet alleen over man/vrouw-verhoudingen, maar ook over afkomst, seksuele voorkeur, huidskleur et cetera. Ik hoop dat we van die voorgebakken vooroordelen afraken, maar dat gaat nog lang duren.

Wil je meer zien en lezen van Tinkebell? Bekijk hier haar Instagram of hier haar website!

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?