Onze feministische beldate met UN Women NL

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Wereldwijd zijn we bezig met vrouwenrechten en gendergelijkheid. Maar wie zorgen er eigenlijk voor dat dit in Nederland wordt voortgezet?

The TittyMag: Wat is UNWomen Nederland?

Marije Cornelissen: UN Women Nederland is de Nederlandse tak van UN Women, een organisatie van de Verenigde Naties. Wij strijden voor gendergelijkheid en vrouwenrechten.

TTM: Wat is jullie missie?

MC: Wij hebben twee taken als UN Women Nederland zijnde. De eerste taak is dat wij UN Women ondersteunen in Nederland. Dit doen wij door gendergelijkheid en vrouwenrechten te bevorderen hier. De tweede taak is om fondsen te werven en campagnes op zetten. Wereldwijd heeft UN Women zestig werkvelden in negentig landen, hier is natuurlijk geld voor nodig. Driekwart van het geld wat wij binnenhalen met deze fondsen, gaan naar de landen waar we de projecten uitvoeren en een kwart daarvan gaat naar Nederland zelf.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2020?

MC: Eindelijk staat feminisme weer in de belangstelling. In de media zijn er zelden zoveel berichten geweest over vrouwenrechten. Dat is zeker gegroeid ten opzichte van tien jaar geleden. Maar in vergelijking met andere landen mogen we ons er nog wel iets meer voor inzetten, andere Europese landen zijn ons fiks voorbij gestegen op het gebied van dezelfde kansen en rechten. Heel lang hebben wij hier in Nederland gedacht dat alles hier goed geregeld is, dat is nu aan het veranderen. We krijgen nu steeds meer aandacht voor de gelijke rechten en kansen.

Wat ik heel mooi vind om te zien is dat niet alleen vrouwen zich inzetten, ook de mannen steeds vaker mee strijden. Ik denk dat dit ook komt door sociale media. Het is hierdoor veel makkelijker om een groter publiek te bereiken. Ook helpt sociale media met het opzetten van spontane acties. Want het gaat allemaal zo snel via Instagram bijvoorbeeld, dan kun je veel makkelijker een event bedenken etc.

Ik vind het ook heel mooi om te zien dat deze nieuwe periode van feminisme eigenlijk niet gestart is in westerse landen, zoals Amerika of Europese landen. Het begon allemaal in 2012 in India tijdens de protesten tegen verkrachting, naar aanleiding van de groepsverkrachting van een jonge vrouw in een bus. En toen mannen massaal in een minirok op straat gingen in Turkije. In 2017 vond er pas in Nederland een verandering plaats. Daar zijn we nog steeds voor aan het strijden.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wilt verdiepen in het feminisme?

MC: Op 8 maart meelopen met de Women’s March! (Die is natuurlijk net geweest, maar volgend jaar) Daar haal je zoveel feministische energie uit. Tegenwoordig zijn er ook zoveel initiatieven waar je in kan verdiepen. Zoals bijvoorbeeld; Generation Equality.

Ik beeld mij ook vaak in hoe de wereld eruit zou zien als er geen sprake was van geweld tegen vrouwen. Als we even goed nadenken, zijn vrouwen en meisjes zich altijd aan het wapenen tegen seksuele intimidatie en geweld. We laten jonge meisjes opgroeien met een basis van wantrouwen tegenover mannen, dat is toch bizar. De campagne ‘Orange The World’ schijnt licht op geweld tegen vrouwen. Er wordt te weinig nagedacht over hoe de wereld er uit zou zien als er helemaal geen geweld was tegen vrouwen. Dit moet echt veranderen. De wereld zou gezelliger zijn voor vrouwen en mannen. Omdat vrouwen dan niet meer op hun tenen lopen zodra ze een man passeren in de avond. Ik hoop dat dit de toekomende jaren verder gaat door dringen tot iedereen en dat campagnes zoals deze eigenlijk niet meer nodig zijn.

Wil je meer te weten komen over waar UN Women Nederland allemaal mee bezig is? Klik dan hier!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?