In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!
Wereldwijd zijn we bezig met vrouwenrechten en gendergelijkheid. Maar wie zorgen er eigenlijk voor dat dit in Nederland wordt voortgezet?
The TittyMag: Wat is UNWomen Nederland?
Marije Cornelissen: UN Women Nederland is de Nederlandse tak van UN Women, een organisatie van de Verenigde Naties. Wij strijden voor gendergelijkheid en vrouwenrechten.
TTM: Wat is jullie missie?
MC: Wij hebben twee taken als UN Women Nederland zijnde. De eerste taak is dat wij UN Women ondersteunen in Nederland. Dit doen wij door gendergelijkheid en vrouwenrechten te bevorderen hier. De tweede taak is om fondsen te werven en campagnes op zetten. Wereldwijd heeft UN Women zestig werkvelden in negentig landen, hier is natuurlijk geld voor nodig. Driekwart van het geld wat wij binnenhalen met deze fondsen, gaan naar de landen waar we de projecten uitvoeren en een kwart daarvan gaat naar Nederland zelf.
TTM: Waar staan we met feminisme anno 2020?
MC: Eindelijk staat feminisme weer in de belangstelling. In de media zijn er zelden zoveel berichten geweest over vrouwenrechten. Dat is zeker gegroeid ten opzichte van tien jaar geleden. Maar in vergelijking met andere landen mogen we ons er nog wel iets meer voor inzetten, andere Europese landen zijn ons fiks voorbij gestegen op het gebied van dezelfde kansen en rechten. Heel lang hebben wij hier in Nederland gedacht dat alles hier goed geregeld is, dat is nu aan het veranderen. We krijgen nu steeds meer aandacht voor de gelijke rechten en kansen.
Wat ik heel mooi vind om te zien is dat niet alleen vrouwen zich inzetten, ook de mannen steeds vaker mee strijden. Ik denk dat dit ook komt door sociale media. Het is hierdoor veel makkelijker om een groter publiek te bereiken. Ook helpt sociale media met het opzetten van spontane acties. Want het gaat allemaal zo snel via Instagram bijvoorbeeld, dan kun je veel makkelijker een event bedenken etc.
Ik vind het ook heel mooi om te zien dat deze nieuwe periode van feminisme eigenlijk niet gestart is in westerse landen, zoals Amerika of Europese landen. Het begon allemaal in 2012 in India tijdens de protesten tegen verkrachting, naar aanleiding van de groepsverkrachting van een jonge vrouw in een bus. En toen mannen massaal in een minirok op straat gingen in Turkije. In 2017 vond er pas in Nederland een verandering plaats. Daar zijn we nog steeds voor aan het strijden.
TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wilt verdiepen in het feminisme?
MC: Op 8 maart meelopen met de Women’s March! (Die is natuurlijk net geweest, maar volgend jaar) Daar haal je zoveel feministische energie uit. Tegenwoordig zijn er ook zoveel initiatieven waar je in kan verdiepen. Zoals bijvoorbeeld; Generation Equality.
Ik beeld mij ook vaak in hoe de wereld eruit zou zien als er geen sprake was van geweld tegen vrouwen. Als we even goed nadenken, zijn vrouwen en meisjes zich altijd aan het wapenen tegen seksuele intimidatie en geweld. We laten jonge meisjes opgroeien met een basis van wantrouwen tegenover mannen, dat is toch bizar. De campagne ‘Orange The World’ schijnt licht op geweld tegen vrouwen. Er wordt te weinig nagedacht over hoe de wereld er uit zou zien als er helemaal geen geweld was tegen vrouwen. Dit moet echt veranderen. De wereld zou gezelliger zijn voor vrouwen en mannen. Omdat vrouwen dan niet meer op hun tenen lopen zodra ze een man passeren in de avond. Ik hoop dat dit de toekomende jaren verder gaat door dringen tot iedereen en dat campagnes zoals deze eigenlijk niet meer nodig zijn.
Wil je meer te weten komen over waar UN Women Nederland allemaal mee bezig is? Klik dan hier!