Onze feministische beldate met Wiam

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met Wiam, de allerleukste actrice en contentmaker uit Belgie.

The TittyMag: Wat doe je precies?

Wiam: Ik ben content creator, performer, actrice en feminist. Ik ben altijd al een uitgesproken persoon geweest. Ik ben opgegroeid in België, maar mijn roots liggen in Marokko en ik kom uit een patriarchaal gestuurde omgeving. Daar viel mij de onrechtvaardigheid op naar vrouwen toe. Dit voelde meteen als iets waar ik tegenin wilde gaan. Op social media spreek ik mij hier veel over uit. Ik kan heel serieus zijn, maar ik houd ook enorm van lachen. Ik verspreid de boodschap van emancipatie op een humorvolle manier. Een belangrijke boodschap zal naar mijn idee zachter overkomen en meer mensen bereiken, wanneer je deze met humor brengt.

TTM: Wat is jouw missie?

W: Mijn doel is het opkomen voor ons recht op plezier in seks. Ik wil dat wij vrxuwen ons vrijer gaan voelen op dit gebied  en wegstappen van het idee dat we altijd vriendelijk, aaibaar en nederig moeten zijn. Dit is een angst waardoor vrxuwen zich vaak kleiner maken en willen voldoen aan de eisen van een man. Ik hoop dat meer vrxuwen stil gaan staan bij dit feit.

We leven in een samenleving waarin heteroseksualiteit de norm is. De meerderheid van de mensheid is hetero en daarom heel dominant in de maatschappij. Ik heb dat zelf ook zo ervaren. Sinds kortgeleden weet ik dat ik niet alleen op mannen val, maar ook op vrxuwen. We moeten werken aan een samenleving waarin dit ‘normaal’ is.

TTM: Hoe kan daar een verandering in komen?

W: Door men uit te leggen waar het probleem ligt en vandaan komt. We kunnen er verandering in brengen door met elkaar te praten; en begrippen die vaak onbekend zijn bij vrxuwen bekender te maken. Op mijn platform ben ik hier veel mee bezig. Hiervoor is sociale media erg handig, want mensen zijn tegenwoordig soms erg lui met het zoeken van informatie. Ik zorg dat mijn volgers informatieve content in hun feed te zien krijgen, verpakt in een catchy en entertaining jasje.

Er zijn ook veel mensen met goede bedoelingen, die helaas vaak niet genoeg kennis hebben over de onderwerpen. Dit is een probleem geworden, doordat de media een heel andere reflectie van de samenleving geeft dan hoe deze er werkelijk uitziet.

TTM: Een andere reflectie van de samenleving. Wat bedoel je hier precies mee?

W: Er zit weinig diversiteit in de mainstream media. Kijk maar eens naar wie er spreekt op televisie en wie de makers daarvan zijn. De witte man heeft het vaak het grootste woord in het medialandschap. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van stereotyperende personages. Als er bijvoorbeeld iemand homoseksueel is, wordt diegene vaak super ‘overdreven’ neergezet in een programma. De media is continu bezig met het bevestigingen van stereotypes en het maken van een ander soort beeldvorming van de samenleving. Dit is een van de grootste oorzaak van vele vooroordelen die men heeft. Dit perspectief moet worden uitgedaagd.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2020?

W: Mijn beeld is nog niet breed genoeg om daar goed op te antwoorden. Ik hoop dat feminisme intersectioneel zal zijn en serieuzer genomen gaat worden. Gelukkig zie je dit steeds meer gebeuren. Mensen worden zich steeds bewuster van alle onrechtvaardigheid en dat is een mooie ontwikkeling.

Intersectionaliteit is belangrijk in feminisme. Je kunt niet feministisch zijn en niet de strijd voor anti-racisme meevoeren. Feminisme is voor iedereen en daarom is het belangrijk dat we elkaar als collectief helpen. Hiervoor moeten zorgen we dat al die intersecties binnen feminisme inclusief worden. Ik moedig mijn volgers op sociale media aan om op te blijven komen voor onrecht, want we moeten ons blijven uitspreken voor verandering. Zo maken we de bewustwording groter.

TTM: En waar denk je dat we heengaan, bijvoorbeeld over vijf jaar?

W: Het is een lastige vraag, hierin zitten zoveel lagen die een rol kunnen spelen voor verandering. Ik hoop in ieder geval beter dan nu. We hebben elkaar nodig voor een inclusieve wereld. Ik hoop dat ook mannen zich verantwoordelijk voelen hiervoor; en elkaar erop zullen wijzen. En vrxuwen moeten af van het ouderwetse stereotype dat voor hen gemaakt is. Ik wil vooral dat mannen gaan luisteren, want zij hebben invloed op de maatschappij. Bij hen moet het kwartje vallen. Feminisme heeft mannen nodig. We moeten de rollen gaan omdraaien, en tegen mannen zeggen: ‘Houd uw mond, luister naar wat vrouwen te zeggen hebben en neem het serieus’. Een ander belangrijk punt is dat ouders weg moeten stappen van het opvoeden in hokjes.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wil verdiepen in feminisme?

W: Ga op zoek naar informatie en verbreed je horizon, zowel in boeken als op Google en sociale media. Op TikTok heb je bijvoorbeeld mooie video’s van mensen van over de hele wereld, die andere perspectieven laten zien. Mensen moeten verder kijken dan hun vooroordelen en bewuster gaan nadenken over de begrippen die ze horen.

Wil je meer zien van Wiam? Bekijk hier haar Instagram!

Gerelateerd

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?