Onze feministische beldate met Woman Up

-

In 2018 organiseerden we onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn zij nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in deze reeks: onze feministische beldate. Deze week spreken we met Wies Kerrebijn van Woman Up!

Wies Kerrebijn

Wies’ interesse voor feminisme en gendergelijkheid werd al vroeg gewekt. Ze volgde onderwijs op een internationale school die zich veel bezig hield met gender en feminisme. Na haar middelbare school meldde ze zich aan voor University College in Maastricht, waar ze vakken koos die betrekking hadden op deze onderwerpen. Als vervolg op haar bachelor volgt Wies momenteel de master Gendering Practices aan de universiteit te Göteborg, waar ze een scriptie schrijft over het vaderschap.

TTM: Je houdt je ook naast je studie veel bezig met feminisme. Is Woman Up Voortgevloeid uit deze passie?

Wies: “Jazeker. Schrijven is ook een passie van me, dus in eerste instantie startte ik een blog. Ik wilde mijn eigen mening en ideeën over het feminisme graag delen met anderen. Uiteindelijk is het geëvolueerd tot een Instagram account, waarbij ik mijn visie deel om anderen te inspireren. Ik deel veel kunst van vrxuwen om hen te steunen in wat ze maken.”

TTM: Je bent een petitie gestart tegen de tampontaks in Nederland. Waarom is dit zo belangrijk volgens jou?

Wies: “Begin januari zag ik dat in Engeland de tampontaks werd afgeschaft. Daarmee wordt de menstruatiearmoede bestreden, en worden de producten toegankelijker. Ik weet dat Lilianne Ploumen van de PvdA pleit voor gratis menstruatie producten, maar helaas is dit voor alsnog niet het geval in Nederland. De tampontaks leek me hierin een mooie eerste stap. Als het in Engeland kan moet het hier ook mogelijk zijn, daarom ben ik deze petitie gestart.”

TTM: Je hebt een eigen blog en een Instagram account, wat is hierin je missie?

Wies: “Ik wil het taboe doorbreken en feministische kwesties bespreekbaar maken, zoals menstruatie en menstruatiearmoede. Veel vrxuwen voelen zich vies wanneer ze menstrueren, terwijl dit een natuurlijk proces is. Wanneer je kampt met geldproblemen wordt dit een dubbel taboe. Menstruatiearmoede zorgt voor een verergering van de genderongelijkheid. Mijn missie is om bewustwording te creëren deze kwesties binnen onze samenleving.”

 TTM: Waar staan we volgens jou met het feminisme anno 2021?

Wies: “Ik heb gemerkt dat er in het afgelopen jaar veel veranderingen hebben plaatsgevonden. Mede dankzij de Black Lives Matter demonstraties merk ik dat mensen zich bewuster zijn van seksisme en racisme. Ook vind ik het goed om te zien dat er nieuwe omroepen worden gestart om diversiteit en inclusiviteit te creëren. Toch is er naar mijn mening nog veel werk aan de winkel. Nederland staat bekend als een progressief en liberaal land, maar ik denk dat we nog veel kunnen halen op het gebied van gelijkheid.”

TTM: En wat kun je volgens jou het beste doen om je te verdiepen in het feminisme?

Wies: “Ik las afgelopen zomer het boek ‘Feminist Fataal’, van Dorien van Linge. Dit is een goed boek om je te oriënteren op het feminisme, omdat het duidelijk en toegankelijk geschreven is. De podcast Damn Honey is ook fijn om te luisteren, omdat ze hier ingaan op allerlei feministische kwesties. Verder kijk ik veel documentaires en series. Laatst zag ik de documentaire ‘Waarom vrxuwen minder werken’ van de NPO. Blijkbaar werken vrxuwen veel vaker parttime, wat een gevolg is van hoe de samenleving tegen het gezinsleven aankijkt. Dat is ook een aanrader. En daarnaast is het tof om mijn Instagram en blog in de gaten te houden!”

TTM: Hoe denk je, en hoop je, dat feminisme er in de toekomst uit zal zien?

Wies: “Ik hoop dat mensen zich in de toekomst meer gaan verdiepen in genderongelijkheid, en op deze manier zullen inzien hoeveel er nog moet gebeuren. Uiteindelijk hoop ik dat er geen seksisme meer bestaat. Ik hoop dat genderrollen meer fluïde zullen worden, zodat mannen meer hun gevoel kunnen tonen en vrouwen zich zelfverzekerder durven op te stellen. Ik merk om me heen dat mensen al redelijk progressief denken, maar dit zou nog veel meer door kunnen dringen tot de praktijk.”

 

Klik hier om Wies te volgen via Instagram, of neem een kijkje op haar website!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish