Onze feministische beldate met WOMEN Inc.

-

Een paar maanden geleden organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Als er een feministische organisatie is waar veel informatie te halen valt, is het WOMEN Inc. wel. Zij zetten zich namelijk al 15 jaar lang in voor gelijke rechten! Wij spraken ze voor onze tweede feministische beldate. Wat hebben ze de afgelopen jaren bereikt? En waar streven ze nog naar?

TheTittyMag: Wie zijn jullie?

Maria van Tongeren: Wij zijn WOMEN Inc., een vrouwennetwerk dat zich inzet voor de kansen van vrouwen in de samenleving. We streven naar een wereld waarin het voor je kansen niet uitmaakt of je als meisje of jongen wordt geboren. Nu is dat nog wel zo.

TTM: Wat is jullie missie?

MVT: We zetten ons in voor gendergelijkheid binnen drie thema’s: geld, gezondheid en beeldvorming.

Op het gebied van geld is er nog steeds een loonkloof tussen vrouwen en mannen. In Nederland verdienen werkende mannen gemiddeld 15% meer dan werkende vrouwen. In een heel werkend leven komt dat neer op ongeveer €300.000,-! Wij spreken werkgevers aan op hun verantwoordelijkheid om de loonkloof te dichten.

Binnen gezondheid zetten wij ons er juist voor in dat er meer rekening wordt gehouden met verschillen tussen vrouwen en mannen in onderzoek, diagnose en behandeling. Omdat onderzoek vanouds voornamelijk onder mannen is uitgevoerd, is er minder kennis over het vrouwenlichaam en aandoeningen bij vrouwen. Via onze campagne ‘Behandel me als een dame’ vragen we hier aandacht voor, met als doel: een betere zorg voor vrouwen.

Wat betreft beeldhouding houden we ons vooral bezig met vooroordelen en genderstereotypering. We hebben allemaal (bewust en onbewust) vooroordelen over elkaar en hoe we ons ‘horen’ te gedragen. Met de campagne #BeperktZicht proberen we bij zowel het publiek als bij mediamakers bewustwording over deze blinde vlekken te creëren en te laten zien hoe je dit kunt bijsturen.

TTM: Waarom zijn jullie WOMEN Inc. begonnen?

MVT: We zijn in 2004 begonnen, naar aanleiding van een uitspraak van minister De Geus die vond dat ‘de emancipatie van vrouwen voltooid was’. Er waren een paar vrouwen die vonden dat deze uitspraak niet zomaar kon passeren zonder tegengeluid. Zij hebben toen Jannet Vaessen (directeur WOMEN Inc.) gevraagd of ze een nieuw initiatief rondom vrouwenemancipatie wilde opzetten. Het is allemaal begonnen als een wekelijkse avond waarop vrouwen ‘op een zeepkistje’ kwamen vertellen over hoe zij de kansen voor vrouwen wilden vergroten. Inmiddels zijn we 15 jaar later uitgegroeid tot een organisatie met bijna 30 mensen die zich dagelijks inzetten voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen!

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

MVT: We hebben de afgelopen jaren mooie doorbraken gehad: 12 miljoen euro voor onderzoek naar genderverschillen, het partnerverlof wordt uitgebreid en een coalitie van mediamakers die zich samen inzetten voor minder stereotypen in de media. Maar er is nog genoeg om op te lossen en daarom blijven wij ons de komende jaren inzetten voor gelijkheid. Zodat het in 2030 voor je kansen niet meer uitmaakt of je als meisje of jongen wordt geboren! Daarnaast zien we dat het huidige feminisme zich inzet voor inclusiviteit en intersectionaliteit.

TTM: Waar kan je het beste heen gaan als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

MVT: Op onze website kun je meer informatie vinden over onze thema’s en wat je zelf kunt ondernemen. Ook hebben we aparte pagina’s voor al onze projecten en campagnes. Verder kun je meedoen aan ons eigen project: aan Tafel. Hier ga je met andere vrouwen aan tafel zitten voor een goed gesprek. Samen helpen jullie elkaar een volgende stap te zetten (maakt niet uit op welk vlak). Je kunt je heel simpel opgeven via de website!

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over WOMEN Inc.? Ga dan naar https://www.womeninc.nl/. Wij zien je volgende week weer met een nieuwe feministische beldate!

Illustratie door Gerdien van Halteren

 

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish