Onze feministische beldate met Women’s March Netherlands

Een paar maanden geleden organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Je zult ze ongetwijfeld kennen en misschien heb je zelfs wel meegelopen tijdens hun indrukwekkende mars in Amsterdam. We hebben het natuurlijk over Women’s March Netherlands! Maar naast de jaarlijkse mars ondernemen ze nog veel meer om de wereld een betere plek te maken. Ze strijden niet alleen voor vrouwenrechten, maar bijvoorbeeld ook voor de LHBTQ-gemeenschap en tégen racisme. Wij spraken erover met ze voor onze derde feministische beldate!

TheTittyMag: Wie zijn jullie?

Women’s March NL: Wij zijn Women’s March Netherlands. Een heel grote, diverse groep met een focus op feminisme. Samen werken we hard aan een heleboel verschillende onderwerpen die allemaal neerkomen op social justice. Maar dus wel altijd vanuit een feministische invalshoek.

TTM: Wat is jullie missie?

WMNL: We willen mensen laten zien dat het hartstikke makkelijk is om feminist en activist te zijn. You just have to give a fuck. Er zijn natuurlijk een heleboel ideeën over wat de term ‘feminisme’ nou precies inhoudt. Wij zeggen eigenlijk dat dat niet uitmaakt. Super goed dat je je als feminist identificeert, dat doen wij ook! Maar dat is geen voorwaarde om verandering op gang te brengen en zaken beter te maken. Vind gelijkgestemden en werk samen aan onderwerpen die bijvoorbeeld te maken hebben met vrouwenrechten, de LHBTQ+ gemeenschap en toegang tot veilige abortus. En denk ook eens na over hoe je bij kunt dragen aan verbetering in jouw directe omgeving.

Én er zijn er een heleboel mensen die wel wat willen doen, maar niet precies weten hoe. Daarom zijn wij hard bezig om activisme – ofwel ‘iets doen’ – zowel toegankelijker als leuker te maken. Je kunt bijvoorbeeld met ons mee de straat op in maart, maar we krijgen ook veel de vraag: ‘Hoe kan ik zelf zoiets organiseren?’. Daarom maken wij daar momenteel een DIY-handleiding over: zo organiseer je een mars! Want je kunt zelf echt veel meer op poten zetten dan je denkt, of het nou groot of klein is.

TTM: Waarom zijn jullie Women’s March Netherlands gestart?

WMNL: We zijn begonnen nadat Trump werd verkozen tot president, wat voor veel mensen een breaking point was. Opeens hadden een heleboel witte vrouwen ook door hoe ernstig het was, haha! ‘Oh shit, nu komt zelfs ons privilege in gevaar.’ Een heleboel vrouwen, personen van kleur, queers, feministen en activisten, stonden er natuurlijk een beetje bij van ‘Well, obviously…We’ve been telling you for decades’. Maar soms heb je zo’n gebeurtenis nodig om de mensen die normaal heel erg veilig in hun bubbel zitten ook de straat op te krijgen. Er werd dus wereldwijd gedacht: we moeten iets doen. Zo ook in Nederland en daarom zijn wij hier nu. Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder en van een vrouwenbeweging die de straat op ging uitgegroeid tot een intersectionele, feministische organisatie die zich o.a. ook met antiracisme bezighoudt. Want gelijkwaardigheid heeft met heel veel verschillende dingen te maken.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

WMNL: Hmm, dat is lastig te definiëren. Er zijn vooral ‘feminisme’s’, een meervoud in plaats van één ultieme versie. Wat wel heel erg te zien is, is dat feminisme onder de gemiddelde persoon steeds makkelijker wordt meegenomen in de manier waarop zij (m, v, x) naar de wereld kijken. Het hoeft niet je hele identiteit te zijn als je dat te heftig vindt. Doe het vooral op jouw eigen manier!

Wat natuurlijk ideaal zou zijn, is als niemand meer de term ‘feminist’ hoeft te gebruiken, omdat het zo vanzelfsprekend is. Als gelijkwaardigheid normaal is, hoef je het niet eens meer zo expliciet te benoemen. We zijn er nog lang niet, maar met organisaties als ‘Stem op een vrouw’ komen we wel dichterbij. Dit jaar zijn namelijk voor de eerste keer óóit de helft van de Nederlanders in het Europese Parlement vrouwen! Amazing.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

WMNL: Dat is heel erg persoonlijk. Tegenwoordig komen een heleboel mensen in aanraking met feminisme, omdat ze een onderbuikgevoel hebben. Maar aangezien het internet iedereen en alles met elkaar verbindt, denken we dat het al goed is om bijvoorbeeld meer feministische accounts te volgen op Instagram. Zo wordt dat onderbuikgevoel versterkt. Het community-gevoel dat je ervaart tijdens de Women’s March begint eigenlijk al online.

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over Women’s March Netherlands? Ga dan naar https://www.instagram.com/womensmarchnl/. Wij zien je volgende week weer met een nieuwe feministische beldate!

Illustratie door Gerdien van Halteren

Gerelateerd

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

Scroll # 9: Wie is Sarah Lucas?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosisscrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die bekend staat om haar humorvolle en ongebruikte benadering van thema’s als gender, seksualiteit en het menselijk lichaam: Sarah Lucas (1962- ). Sarah Lucas wordt gezien als

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?