‘Samen kunnen we het taboe rondom abortus doorbreken’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met abortus activist Eva de Goeij.

 

Eva de Goeij door Martine Kamara

Eva is werkzaam bij het Humanistisch Verbond en vrijwilliger bij De Bovengrondse. Daarnaast is ze onderzoeker en deed onder andere onderzoek voor Women and Waves. De Goeij houdt zich bezig met alles wat te maken heeft met seksualiteit, een gebied waarin ze zich thuis voelt. Op dit moment zet ze zich voornamelijk in voor het verbeteren van de abortuszorg en de wetgeving hierover in Nederland. Daarbij is het doorbreken van het taboe rondom dit onderwerp volgens haar heel belangrijk. “Hierdoor worden de stemmen van mensen met een baarmoeder niet gehoord”, aldus de activist.

In 2018 raakt Eva onbedoeld zwanger, kiest voor een abortus en komt tijdens haar nacontrole een anti-abortusdemonstrant tegen. Vanaf dat moment besluit ze dat ze hier verandering in wil brengen.

Je doet ontzettend veel, kun je iets meer vertellen over je werk bij het Humanistisch Verbond en De Bovengrondse?

“Bij het Humanistisch Verbond werk ik als programmamanager zelfbeschikking. Dat wil zeggen dat ik me onder andere bezighoud met abortus. Een voorbeeld hiervan is www.openoverabortus.nl, waarmee wij het gesprek openden over abortus. Ook hou ik me bezig met andere vrijheden rondom zwangerschap en de dood. In Nederland worden mensen die zelf willen kiezen hoe en wanneer zij dood willen gaan gestigmatiseerd,  en hulp bij zelfdoding staat nog steeds in het wetboek van strafrecht. Het is een complex thema, en de stemmen van de mensen die het aangaat worden wederom niet serieus genomen.

Alex Ayoubi voor de campagne ‘Abortus redt levens’ door Willemieke Kars

De Bovengrondse is een doe-tank. Deze wordt volledig gerund door vrijwilligers, wat ik bijzonder vind. Hier ben ik projectleider en woordvoerder van de Abortusbuddy’s. Ook werkte ik mee aan onze campagne ‘Abortus redt levens’. Het werk wat ik doe voor de Bovengrondse is allround: van stickers plakken tot strategieën vormen. Er is ruimte voor discussie, en we wisselen veel informatie uit met elkaar. De combinatie van beide organisaties werkt goed voor mij.”

Wat is jouw missie in alles wat je doet?

“Ik wil mezelf zo goed mogelijk leren te begrijpen, om op deze manier verbindingen met mensen aan te kunnen gaan. Binnen het feminisme wil ik een stem geven aan de mensen die niet gehoord worden over thema’s die hun eigen lijf aangaan, zoals abortus en anticonceptie. Een thema als een zelfgekozen dood intrigeert mij. Niemand heeft ervoor gekozen om te leven, dus laat in godsnaam iedereen vrij om te kiezen hoe, wanneer en met wie je wilt sterven.’’

Je bent vanuit het Humanistisch Verbond momenteel bezig met het opzetten van een nieuwe stichting. Wat wil je met deze organisatie bewerkstelligen?

Eva de Goeij tijdens de demonstratie voor het recht op abortus in november 2020, beeld door Nikki Schuurman

“De details hiervan zijn nog een beetje geheim, maar het grote probleem is: rondom abortus en anticonceptie wordt er óver ons gepraat, in plaats van met ons. De stichting wil dat gaan veranderen. Wij willen een seat at the table wanneer er beleid wordt gemaakt dat onze lijven aangaat. Waarom is anticonceptie uit het basispakket gehaald?! Uit onderzoek blijkt dat een deel van de vrouwen die voor abortus kiest geen anticonceptie kon gebruiken omdat zij hier simpelweg het geld niet voor hadden. Overigens: 2/3 van de vrouwen die onbedoeld zwanger raakt, heeft wel anticonceptie gebruikt. Dat anticonceptie honderd procent bescherming biedt tegen ongewenste zwangerschap is een mythe.”

Waar staan we volgens jou met het feminisme anno 2021?

“Ik denk dat we op een kantelpunt zijn beland. Feminisme is voor de meeste mensen geen vies woord meer, en dat geeft mij energie. Ik ben bijvoorbeeld heel blij dat Sylvana Simons met haar partij BIJ1 een zetel heeft bemachtigd in de Tweede Kamer. Een ander concreet voorbeeld dat me hoopvol stemt, is het wetsvoorstel voor de afschaffing van de vijf dagen bedenktijd bij abortus.

Anno 2021 ben ik soms wel bang dat gelijkgestemden elkaar opeten door over-kritisch te zijn en elkaar te cancelen. De cancelcultuur is iets waar ik me de laatste tijd veel mee bezighoud. Barack Obama sprak zich ooit heel kernachtig uit over deze kwestie en verwoordt precies hoe ik erover denk. Activisme houdt niet in dat je enkel met stenen gooit naar de ander, op deze manier breng je geen verandering teweeg. Het lijkt soms alsof we voortdurend in competitie zijn met elkaar. Als wokeness een strijd wordt, dan zijn we ver van huis.”

 

Eva de Goeij door Willemieke Kars

Hoe kun je je het beste verdiepen in het feminisme?

“Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Ik denk dat de behoefte aan verdieping meestal voortkomt uit een persoonlijke ervaring, waardoor iedereen een ander startpunt heeft. Voor mij is de bottom line het stellen van vragen en luisteren naar mensen met andere levenservaringen dan ikzelf. Ik vind het belangrijk om me te omringen met mensen die niet terugdeinzen voor een discussie. Voor mannen die struggelen met seks en intimiteit: lees en luister dingen van Esther Perel.
En voor mij persoonlijk heeft het enorm geholpen om actief aan de slag te gaan met feminisme en me aan te sluiten bij De Bovengrondse. Ons Slack-kanaal is een geweldige plek waar we respectvolle discussies voeren over feminisme en andere onderwerpen die de revue passeren.

Daarnaast vind ik het belangrijk om mensen te volgen die mij inspireren op het gebied van feminisme. Een voorbeeld hiervan is Megan Jayne Crabbe (@bodyposipanda). Zij heeft mij geholpen met het accepteren van mijn lichaam en het herkennen van strategieën binnen de dieetindustrie. Haar boek ‘Body Positive Power’ is een aanrader. Ook Jameela Jamil is een absolute favoriet; en Marieke Eyskoot, Clarice Gargard en Tijn de Jong zijn goed om te volgen. Daarnaast zou ik iedereen aanraden om de documentaire ‘Ik word prostituee’ van Yvette Luhrs te bekijken. Een taboedoorbrekende documentaire over sekswerk.”

Hoe hoop je dat de toekomst van het feminisme eruitziet?

“Verdraagzaam en verenigd! En ik denk dat er veel stappen gemaakt kunnen worden in het openen van de traditionele relatiestructuur. Op dit moment zitten we nog onder het juk van de monogame en heteronormatieve familie. Ik denk dat we hierin nog veel meer vrijheid en verbinding kunnen behalen.
Bij de toekomst van het feminisme denk ik aan het placebo-effect: een behulpzaam frame kiezen om naar de wereld te kijken, om de moed erin te houden. Zo helpt het mij om de huidige overwinning van extreemrechts tijdens de laatste verkiezingen te zien als een backlash van het opkomende feminisme. Een stapje terug, op weg naar meer vrijheid.”

Mocht je zelf een abortuservaring hebben die je wilt delen met Eva, dan kun je haar via Instagram een DM sturen of mailen naar evadegoeij@gmail.com!

 

 

 

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?