Scroll #1 wie is Jacqueline de Jong

 

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.

Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die grenzen verlegd, speelt met kleur en een hele kunstbeweging mede is gestart: Jacqueline de Jong (1939 )!

Jacqueline de Jong (17 januari 1939), begon haar levensreis in een turbulente en veranderlijke wereld. Ze groeide op in Hengelo, tijdens de opkomst van een nieuwe kunstbeweging. De Jong begon langzaam te experimenteren en de grenzen op te zoeken van de schilderkunst. Deze nieuwsgierigheid zou de basis vormen voor haar latere carrière als kunstenaar.

De Jong experimenteert op unieke wijze met kleur, materialen en vormen. Haar kunst dient als een analyse van de wereld om haar heen. Thema’s als erotiek, humor en geweld komen regelmatig terug in haar schilderijen, wat resulteerde in een eigen unieke visuele taal.

Ze werd actief betrokken bij verschillende kunstbewegingen, waaronder het CoBrA-collectief, bekend om zijn expressieve, kleurrijke en bijna kinderlijke stijl. Deze kunstenaars daagden de traditionele artistieke normen uit met hun werk. Daarnaast was De Jong lid van de Internationale Situationisten, een internationale kunstzinnig-politieke beweging die kritiek uitte op de heersende consumptiemaatschappij.

Het werk van De Jong is te bewonderen in internationale en nationale musea, waaronder het Centraal Museum Utrecht. En haar kunst maakt permanent deel uit van de collectie van het Amsterdam Museum, waar je het iedere dag in alle rust kunt bezichtigen. Ze is een inspiratiebron voor zowel kunstenaars als kunstliefhebbers die genieten van kunst, die de verbeelding prikkelt en grensverleggend is.

Meer weten over Jacqueline de Jong? Klik hier!

Gerelateerd

Scroll #7: Wie is Iris van Herpen?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal waar mode niet alleen een kledingstuk is, maar een grenzeloze kunstvorm. Een visionair modeontwerpster die de grenzen van wat mogelijk is, in de haute couture

Lees meer »

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?