De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.
In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en seksualite indentiteit laat zien door haar lens. kunstenaar: Diana Blok (1952- )
Diana Blok is een fotograaf, geboren in Uruguay met Nederlandse roots. Blok is opgegroeid in een wereld waar burgeroorlog een realiteit was. Dit heeft haar getekend als jong meisje in een wereld vol geweld. Al dat geweld en polarisatie waren een grote inspiratiebron voor het uiteenlopende en meeslepende werk van Diana Blok.
Fotografie is voor Diana Blok de manier waarop herinneringen kunnen worden bevroren in de tijd. Het is voor haar alsof je een monumentale stap vastlegt in een beeld. Haar werk bestaat dan ook uit een verzameling van beelden, geluiden en verhalen met diverse vertellingen. Ze combineert verschillende media, waaronder fotografie, video en installatiekunst om haar boodschap op een multidimensionale manier over te brengen.
Diana Blok, Portraits in the clouds 1992
De kunst van Diana Blok is divers en veelzijdig, maar wordt vaak gekenmerkt door thema’s van seksuele identiteit, vrouwenrechten, genderongelijkheid, opgelegde esthetiek, rassendiscriminatie en religieuze geloofssystemen, vaak met een focus op de menselijke ervaring en de zoektocht naar verbinding. Haar werken zijn confronterend maar in balans en hebben een poëtisch randje.
Als kunstenaar staat Diana Blok bekend om haar voortdurende streven naar het bevorderen van begrip en empathie. Ze gebruikt haar kunst als een krachtig middel om een dialoog op gang te brengen over onderwerpen die vaak veronachtzaamd of vermeden worden. Haar werk dient als een spiegel die de kijker uitnodigt om na te denken over hun eigen vooroordelen, privileges en perspectieven.
Diana Blok
Het werk van Diana Blok wordt tentoongesteld in het Cobra Museum t/m 29 september 2024.