Scroll #5: Wie is Anselm Kiefer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.

Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een meester is in het duiken in de menselijke ziel: niemand minder dan Anselm Kiefer (1945- )

Kiefer groeide op in Duitsland tijdens de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. En deze heftige tijd drukte een onuitwisbare stempel op zijn werk. Grote en vaak zware werken nemen je mee langs beladen thema’s en zijn eigen zoektocht hierin.

Één van de meest opvallende aspecten van Kiefer’s kunst is zijn fascinatie voor materiaal. Hij gebruikt lood, as, klei, en stro om zo thema’s als vergankelijkheid en de eeuwige cyclus van opkomst en ondergang zichtbaar te maken. Zijn zware schilderijen, beelden en installaties zijn bijna visuele tijdmachines. De gigantische gelaagde werken nemen je mee naar andere werelden. Zo zoekt hij via zijn kunst grenzen op als de complexe relatie tussen de mens en de oorlog.

Maar het is niet alleen het materiaal dat Kiefer’s werk uniek maakt; Het is ook de diepgewortelde mythologie die hij verweeft. Hij verwijst naar oude cultuur, geschriften en mythes. Van de Griekse mythologie, de Kabbala tot de oude Egyptische religie – alles vindt een weg in zijn werk.

Kiefers werk is niet altijd gemakkelijk te doorgronden. Het is complex en diepzinnig, en het nodigt uit tot reflectie en interpretatie. Zijn kunst daagt ons uit om na te denken over onze plaats in de wereld, onze relatie tot het verleden en de toekomst, en de betekenis van ons bestaan.

Als je nog niet bekend was met Anselm Kiefer, hoop ik dat dit stuk je nieuwsgierig heeft gemaakt naar zijn werk. Zijn werk is nu ook te zien in Museum Voorlinden in Wassenaar.

En als je dan nog niet klaar met hem bent, is er per 26 oktober 2023 de film ANSELM van maker Wim Wenders in de bioscoop te zien.

Koop hier je tickets voor het Voorlinden museum.

Gerelateerd

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

Kunsttips augustus!

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of

Lees meer »

Scroll#15: wie is Sylvie Fleury?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang door Tinder te scrollen in bed, maar ook voor een goede dosis kunst. Daarom lichten we speciaal voor jou elke week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die humoristisch maar kritisch werk maakt met als hoofdthema ‘consumentisme’: Sylvie

Lees meer »

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?