Scroll #5: Wie is Anselm Kiefer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.

Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een meester is in het duiken in de menselijke ziel: niemand minder dan Anselm Kiefer (1945- )

Kiefer groeide op in Duitsland tijdens de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. En deze heftige tijd drukte een onuitwisbare stempel op zijn werk. Grote en vaak zware werken nemen je mee langs beladen thema’s en zijn eigen zoektocht hierin.

Één van de meest opvallende aspecten van Kiefer’s kunst is zijn fascinatie voor materiaal. Hij gebruikt lood, as, klei, en stro om zo thema’s als vergankelijkheid en de eeuwige cyclus van opkomst en ondergang zichtbaar te maken. Zijn zware schilderijen, beelden en installaties zijn bijna visuele tijdmachines. De gigantische gelaagde werken nemen je mee naar andere werelden. Zo zoekt hij via zijn kunst grenzen op als de complexe relatie tussen de mens en de oorlog.

Maar het is niet alleen het materiaal dat Kiefer’s werk uniek maakt; Het is ook de diepgewortelde mythologie die hij verweeft. Hij verwijst naar oude cultuur, geschriften en mythes. Van de Griekse mythologie, de Kabbala tot de oude Egyptische religie – alles vindt een weg in zijn werk.

Kiefers werk is niet altijd gemakkelijk te doorgronden. Het is complex en diepzinnig, en het nodigt uit tot reflectie en interpretatie. Zijn kunst daagt ons uit om na te denken over onze plaats in de wereld, onze relatie tot het verleden en de toekomst, en de betekenis van ons bestaan.

Als je nog niet bekend was met Anselm Kiefer, hoop ik dat dit stuk je nieuwsgierig heeft gemaakt naar zijn werk. Zijn werk is nu ook te zien in Museum Voorlinden in Wassenaar.

En als je dan nog niet klaar met hem bent, is er per 26 oktober 2023 de film ANSELM van maker Wim Wenders in de bioscoop te zien.

Koop hier je tickets voor het Voorlinden museum.

Gerelateerd

Scroll #7: Wie is Iris van Herpen?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal waar mode niet alleen een kledingstuk is, maar een grenzeloze kunstvorm. Een visionair modeontwerpster die de grenzen van wat mogelijk is, in de haute couture

Lees meer »

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?