Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.

Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies.

Haar werk is bekroond met de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, en nodigt uit tot een ontdekkingsreis in de gelaagdheid van identiteit en de unieke dynamiek van queer cultuur.  We hebben het over kunstenaar Bobbi Essers.

De getalenteerde Bobbi Essers, afkomstig uit Enschede, is onlangs bekroond met de prestigieuze Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, een eer die haar werd toegekend door koning Willem-Alexander zelf. Met 495 inzendingen werd Essers geselecteerd, en ook nog eens als de jongste van de drie winnaars. Haar winnende kunstwerk was te bewonderen tijdens een tentoonstelling met 15 genomineerde kunstenaars in het Koninklijk Paleis te Amsterdam. Koning Willem-Alexander roemde Essers voor het vieren van vriendschap met ‘intimiteit en eerlijkheid’.

Essers maakt zowel kleinere als grotere werken, die allemaal een eigen verhaal vertellen. De kleinere werken zijn een verzameling van snapshots uit het leven van Essers en haar vrienden. Van nachtelijke sferen, kleding en tatoeages tot het bevragen van genderrollen. Haar schilderijen vangen de essentie van een diverse vriendengroep en tonen momenten van onbeschaamde, liefdevolle verbinding. Opvallend hierin is de afwezigheid van duidelijke gezichten.

Kunst zit in de genen bij Essers. Haar moeder, Esther Schopman, brengt de klanken van Enschede tot leven als stadsbeiaardier van de Grote Kerk op de Oude Markt. Essers’ schildertalent ontvouwde zich pas op latere leeftijd. Na een directe interesse in theater vond ze tijdens haar studie haar passie voor schilderen.

Terwijl de kleinere werken functioneren als een soort polaroid, vertellen de grotere werken een ander verhaal. Hierbij verspreidt Essers verschillende beelden, herinneringen en ervaringen, waardoor ze gelaagder en complexer worden.

Ze schildert gedetailleerde close-ups van lichamen, waardoor intieme en mysterieuze details de aandacht opeisen. Het is een bewuste keuze om een ​​verhaal te vertellen, dat recht doet aan de waarheid van Essers en haar vrienden. Hierbij wordt dus het gezicht, traditioneel het centrale kenmerk van een portret, bewust weg gelaten om de binnenkant van identiteit te weerspiegelen. Het resultaat is een artistiek avontuur dat ons meeneemt in een mysterieus en intiem coming-of-age-verhaal, waar vriendschap en identiteit samensmelten tot een betekenisvol geheel.

Je kunt haar werk bekijken op Essers’ Instagram! @bobbiessers

Gerelateerd

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?