Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.

Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- )

Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar kunstenaar Diana Scherer als geen ander raad mee weet. De van origine Duitse kunstenaar begon ooit als fotograaf op de Amsterdamse Rietveld Academy, maar zit nu met haar handen diep tussen de wortels!

Scherer experimenteert al jaren met diverse plantensoorten in haar werk. Zo verkent ze de grenzen, van wat de natuur kan en waar het inmengen van de mens stopt. Dit doet ze door inspiratie te halen uit de natuur als jaarringen tot het andere uiterste: bandensporen. Hieruit maakt ze patronen en mallen, die ze met een speciaal computerprogramma ontwerpt.

Hoe ze dat precies doet? Dat houdt ze geheim! Maar wat we wel weten is dat ze het liefste werkt met haverwortelen en andere natuurlijke materialen. Zo mixt ze maar al te graag natuurlijke ingrediënten als aarde en zaden en haver. En dan kan het kunstige weefproces beginnen.

Ze blijft in alles wat ze maakt vooral op onderzoek die relatie tussen de mens en de natuur.

Binnen haar kunst doen vooral de planten zelf het werk, terwijl Diana streng toezicht houdt op het groeiproces. Dit is ook te zien in haar tentoonstelling, Farming Textiles, in Museum Kranenburgh in Bergen, waar de kunstenaar om de zoveel tijd de grassen werken komt sproeien.

Na ongeveer een groeiperiode van twee a drie weken oogst ze het resultaat. Door het werk om te draaien als een pannenkoek, is een prachtige tekening zichtbaar. Die precies de toeschouwer lijkt te laten zien waar de kunstenaar op doelt: de eeuwige tango tussen de mens en natuur.

Met als resultaat een een van gouddraad ogend grassen toverwerk.

Voor meer informatie over de tentoonstelling:

https://www.kranenburgh.nl/tentoonstelling/129/diana-scherer-farming-textiles

SHARE THIS ARTICLE

RECENT POSTS

Gerelateerd

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor

Lees meer »

In gesprek met pioniers!

Is er een verschil tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik? Wat maakt iemand een pionier? Op zondag 10 maart gaat oprichter Cathelijne Blok oa hierover in gesprek met fotografen Maria Fialho en Diana Blok in het Nationaal Archief in Den Haag. Tijdens dit gesprek staan thema’s als carrières,

Lees meer »

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?