‘Seksuele intimidatie is iets waar elke vrouw mee te maken krijgt’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met de organisatoren van een toekomstige vrouwenrechtendemonstratie: Mila Lutjens en Gili Soetendorp.

Mila Lutjens (16) en Gili Soetendorp (19) zijn beide erg geschrokken door het nieuws over de 33-jarige Sarah Everard, die niet zo lang geleden in Londen werd ontvoerd en vermoord.  De jonge vrouwen zagen een groot gebrek aan aandacht voor deze gebeurtenis in de media en wilden hier verandering in brengen. Lutjens gebruikte haar Twitter-platform om vrouwen op te roepen zich uit te spreken, waar Soetendorp al gauw op reageerde. Samen startten ze de groep Free Women From Fear. 11 april organiseren ze samen een demonstratie tegen straatintimidatie en seksueel geweld op het Malieveld in Den Haag.

Gili Soetendorp

Hoe is het plan voor de demonstratie tot stand gekomen?

Mila Lutjens: “De moord op Sarah Everard bracht veel los in vrouwen. Je denkt bij jezelf: dit had mij ook kunnen gebeuren. Ik merkte dat vrouwen een uitlaatklep wilden, een manier om te laten zien dat het niet langer zo door kan gaan. Wij wilden een bijeenkomt organiseren om daar de ruimte voor te geven. Helaas mogen er maar 200 mensen komen, maar de rest kan altijd meekijken met een livestream.”

Wat is jullie missie?

Gili Soetendorp: “De moord was de aanleiding, maar de demonstratie gaat ook vooral om aandacht vragen voor de situatie hier in Nederland. Er is namelijk nog veel te veel straatintimidatie en seksueel geweld. Ik hoopte dat de moord die discussie zou openen; en dat gebeurde ook onder de vrouwen, maar daar bleef het helaas bij. Daarom nemen wij de taak op ons om dit onderwerp in het licht te zetten. Hopelijk zien anderen dan net als wij in dat zoiets als wat met Sarah gebeurde, ook met vrouwen in Nederland kan gebeuren. Dat moet veranderen.”

Mila Lutjens: “Seksuele intimidatie is iets waar elke vrouw mee te maken krijgt. Ik hoop dat onze demonstratie een stukje erkenning is voor vrouwen, dat ze zien dat ze niet de enige zijn en dat er naar ze geluisterd wordt.”

Hoe zouden jullie je eigen feminisme omschrijven?

Gili Soetendorp: “In feminisme is het belangrijk dat we naar elkaar luisteren en elkaar steunen, vooral vrouwen onderling. Het liefst zou ik willen dat vrouwen net zo rustig konden leven als mannen.”

Mila Lutjens: “Daar sluit ik me bij aan. We moeten samenwerken, anders worden we niet gehoord.”

Mila Lutjens

Waar denken jullie dat we staan met het feminisme anno 2021?

Mila Lutjens: “Het wordt mooier gemaakt dan dat het is. Natuurlijk hebben vrouwen het hier in het algemeen heel goed als je het vergelijkt met andere landen of met het verleden. Daar mogen we zeker trots op zijn, maar we moeten niet vergeten dat er nog veel punten zijn waar aan gewerkt moet worden. Neem bijvoorbeeld dat we ’s avonds niet veilig over straat kunnen lopen, de hoeveelheid catcalls waar we mee te maken krijgen of de verknipte verkrachtingswet. En er komen ook continu nieuwe problemen bij waar we tien jaar geleden niet aan dachten. Daarom mogen we niet stoppen nadat we een doel hebben behaald, we moeten altijd door blijven gaan.”

Gili Soetendorp: “Feminisme is nu niet intersectioneel genoeg. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende vrouwen met andere achtergronden en geloven. Zij moeten ook gehoord worden. Het is belangrijk om dat mee te nemen in ons gevecht. En het klopt dat dat gevecht nooit ophoudt. De tijd verandert, problemen worden opgelost en er komen nieuwe problemen bij. Wij groeien daar in mee.”

Wat moet er volgens jullie gebeuren om de situatie voor vrouwen in Nederland te verbeteren?

Mila Lutjens: “Beter onderwijs! Leer kinderen dat nee ook echt nee betekend. De maatschappij normaliseert het naroepen van vrouwen en ons zomaar bij de kont grijpen nog steeds. De normen moet anders. Mannen moeten elkaar kunnen aanspreken als één van hen iets doet dat niet door de beugel kan.”

Gili Soetendorp: “Seksuele voorlichting moet ook veel beter. Ik heb het volgens mij niet eens gehad. En die verkrachtingswet moet sowieso veranderen. Het moet niet gaan over nee zeggen, het moet gaan over consent geven.”

Wat kun je het beste doen als je je wil verdiepen in feminisme?

Gili Soetendorp: “Je moet beginnen bij jezelf en je eigen omgeving. Vraag jezelf af: wat heb ik meegemaakt? Is dat wel oké? Wat moet er veranderen? Lees artikelen, kijk documentaires en praat vooral met elkaar.”

Mila Lutjens: “Precies, het hoeft niet iets heel groots te zijn. Houd het bij jezelf, kijk naar je ervaringen en naar die van anderen. Toen ik er voor het eerst over leerde, bedacht ik me ook pas dat sommige dingen die ik heb meegemaakt echt niet oké zijn. En een tip: volg leerzame Instagramaccounts!”

Hoe denken jullie dat feminisme er in de toekomst uitziet?

Gili Soetendorp: “Het lijkt me fijn dat als ik over een paar jaar op een feestje ben, ik niet naar elke vrouw hoef te kijken of het wel goed met ze gaat. We moeten samenwerken om een betere samenleving te maken voor iedereen, niet alleen voor de witte heteroman.”

Mila Lutjens: “Ik verwacht niet dat we over 10 jaar allemaal gelijk zijn, maar ik hoop dat we tenminste niemand meer overslaan. Dat er in het onderwijs betere voorlichting wordt gegeven, dat wetten beter geregeld zijn en mensen beter naar elkaar luisteren.”

 

Benieuwd geworden naar Free Women From Fear? Klik hier om ze te volgen op Instagram of schrijf je in voor de demonstratie!

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?