‘Seksuele intimidatie is iets waar elke vrouw mee te maken krijgt’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met de organisatoren van een toekomstige vrouwenrechtendemonstratie: Mila Lutjens en Gili Soetendorp.

Mila Lutjens (16) en Gili Soetendorp (19) zijn beide erg geschrokken door het nieuws over de 33-jarige Sarah Everard, die niet zo lang geleden in Londen werd ontvoerd en vermoord.  De jonge vrouwen zagen een groot gebrek aan aandacht voor deze gebeurtenis in de media en wilden hier verandering in brengen. Lutjens gebruikte haar Twitter-platform om vrouwen op te roepen zich uit te spreken, waar Soetendorp al gauw op reageerde. Samen startten ze de groep Free Women From Fear. 11 april organiseren ze samen een demonstratie tegen straatintimidatie en seksueel geweld op het Malieveld in Den Haag.

Gili Soetendorp

Hoe is het plan voor de demonstratie tot stand gekomen?

Mila Lutjens: “De moord op Sarah Everard bracht veel los in vrouwen. Je denkt bij jezelf: dit had mij ook kunnen gebeuren. Ik merkte dat vrouwen een uitlaatklep wilden, een manier om te laten zien dat het niet langer zo door kan gaan. Wij wilden een bijeenkomt organiseren om daar de ruimte voor te geven. Helaas mogen er maar 200 mensen komen, maar de rest kan altijd meekijken met een livestream.”

Wat is jullie missie?

Gili Soetendorp: “De moord was de aanleiding, maar de demonstratie gaat ook vooral om aandacht vragen voor de situatie hier in Nederland. Er is namelijk nog veel te veel straatintimidatie en seksueel geweld. Ik hoopte dat de moord die discussie zou openen; en dat gebeurde ook onder de vrouwen, maar daar bleef het helaas bij. Daarom nemen wij de taak op ons om dit onderwerp in het licht te zetten. Hopelijk zien anderen dan net als wij in dat zoiets als wat met Sarah gebeurde, ook met vrouwen in Nederland kan gebeuren. Dat moet veranderen.”

Mila Lutjens: “Seksuele intimidatie is iets waar elke vrouw mee te maken krijgt. Ik hoop dat onze demonstratie een stukje erkenning is voor vrouwen, dat ze zien dat ze niet de enige zijn en dat er naar ze geluisterd wordt.”

Hoe zouden jullie je eigen feminisme omschrijven?

Gili Soetendorp: “In feminisme is het belangrijk dat we naar elkaar luisteren en elkaar steunen, vooral vrouwen onderling. Het liefst zou ik willen dat vrouwen net zo rustig konden leven als mannen.”

Mila Lutjens: “Daar sluit ik me bij aan. We moeten samenwerken, anders worden we niet gehoord.”

Mila Lutjens

Waar denken jullie dat we staan met het feminisme anno 2021?

Mila Lutjens: “Het wordt mooier gemaakt dan dat het is. Natuurlijk hebben vrouwen het hier in het algemeen heel goed als je het vergelijkt met andere landen of met het verleden. Daar mogen we zeker trots op zijn, maar we moeten niet vergeten dat er nog veel punten zijn waar aan gewerkt moet worden. Neem bijvoorbeeld dat we ’s avonds niet veilig over straat kunnen lopen, de hoeveelheid catcalls waar we mee te maken krijgen of de verknipte verkrachtingswet. En er komen ook continu nieuwe problemen bij waar we tien jaar geleden niet aan dachten. Daarom mogen we niet stoppen nadat we een doel hebben behaald, we moeten altijd door blijven gaan.”

Gili Soetendorp: “Feminisme is nu niet intersectioneel genoeg. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende vrouwen met andere achtergronden en geloven. Zij moeten ook gehoord worden. Het is belangrijk om dat mee te nemen in ons gevecht. En het klopt dat dat gevecht nooit ophoudt. De tijd verandert, problemen worden opgelost en er komen nieuwe problemen bij. Wij groeien daar in mee.”

Wat moet er volgens jullie gebeuren om de situatie voor vrouwen in Nederland te verbeteren?

Mila Lutjens: “Beter onderwijs! Leer kinderen dat nee ook echt nee betekend. De maatschappij normaliseert het naroepen van vrouwen en ons zomaar bij de kont grijpen nog steeds. De normen moet anders. Mannen moeten elkaar kunnen aanspreken als één van hen iets doet dat niet door de beugel kan.”

Gili Soetendorp: “Seksuele voorlichting moet ook veel beter. Ik heb het volgens mij niet eens gehad. En die verkrachtingswet moet sowieso veranderen. Het moet niet gaan over nee zeggen, het moet gaan over consent geven.”

Wat kun je het beste doen als je je wil verdiepen in feminisme?

Gili Soetendorp: “Je moet beginnen bij jezelf en je eigen omgeving. Vraag jezelf af: wat heb ik meegemaakt? Is dat wel oké? Wat moet er veranderen? Lees artikelen, kijk documentaires en praat vooral met elkaar.”

Mila Lutjens: “Precies, het hoeft niet iets heel groots te zijn. Houd het bij jezelf, kijk naar je ervaringen en naar die van anderen. Toen ik er voor het eerst over leerde, bedacht ik me ook pas dat sommige dingen die ik heb meegemaakt echt niet oké zijn. En een tip: volg leerzame Instagramaccounts!”

Hoe denken jullie dat feminisme er in de toekomst uitziet?

Gili Soetendorp: “Het lijkt me fijn dat als ik over een paar jaar op een feestje ben, ik niet naar elke vrouw hoef te kijken of het wel goed met ze gaat. We moeten samenwerken om een betere samenleving te maken voor iedereen, niet alleen voor de witte heteroman.”

Mila Lutjens: “Ik verwacht niet dat we over 10 jaar allemaal gelijk zijn, maar ik hoop dat we tenminste niemand meer overslaan. Dat er in het onderwijs betere voorlichting wordt gegeven, dat wetten beter geregeld zijn en mensen beter naar elkaar luisteren.”

 

Benieuwd geworden naar Free Women From Fear? Klik hier om ze te volgen op Instagram of schrijf je in voor de demonstratie!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?