‘Wat ik zo fijn vind aan kunst is dat het kan helpen het gesprek te openen over actuele onderwerpen’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze keer spreken we met Sheila Verdegaal, Gallery Manager bij Galerie Ron Mandos.

 

 

Hoe is het als Gallery Manager te werken; wat doe je zoal? 

“We zijn een galerie voor hedendaagse kunst, dus we vertegenwoordigen een “stal” van ongeveer dertig kunstenaars. Dat zijn Nederlandse, maar ook buitenlandse kunstenaars. Het is ongeveer 50/50 verdeeld. We maken in de galerie elke zes à acht weken een tentoonstelling met een kunstenaar uit onze stal en daarnaast doen we actief mee aan beurzen in binnen- en buitenland. Bij alle presentaties organiseren we events ter verdieping van de tentoongestelde kunst in samenwerking met onze kunstenaars. We hebben ondertussen een groot en gepassioneerd team. Op dagelijkse basis overzie ik allerlei projecten en lopende zaken binnen de galerie: van financiële administratie, transporten en bruiklenen tot aan het hosten van inspirerende ontvangsten voor geïnteresseerden en klanten. Een prachtige en dynamische omgeving waarin ik, in nauwe samenwerking met ons team, alles regel voor onze kunstenaars.”

 

 

Is er een expositie die speciaal was voor jou?                                                           

“Ja zeker, verschillende tentoonstellingen zijn speciaal geweest voor mij. In 2019 maakten we een tentoonstelling met Daniel Arsham, een internationaal gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar. Hij creëerde een hedendaagse Japanse zentuin met duizenden kilo’s roze en wit zand. Een heel team tilde dit zand naar binnen en er werd (op maat) een houten vlonder door de galerie gebouwd. Zo kon je als bezoeker echt door deze tuin lopen. De opbouw van deze tentoonstelling was intensief en we kregen veel enthousiaste reacties van bezoekers. Een grote lichtgevende witte maan hing boven deze tuin. ’s Avonds en ’s nachts als je voorbij fietste zag je deze maan goed hangen. Een magische ervaring!”

 

 

Hoe ben jij Gallery Manager geworden?     

“Dat is een leuk verhaal, want ik werkte al in de Amsterdamse kunstwereld. Op een gegeven moment werd er een Gallery Manager gezocht bij Galerie Ron Mandos. Al snel werd ik door mensen uit mijn omgeving benaderd dat deze functie echt iets voor mij zou zijn. Gezien mijn passie voor kunst was dit een droombaan voor mij! Ik kwam in contact met Ron Mandos, de galeriehouder, en na één gesprek werd ik aangenomen. Het klikte zo goed! Als het goed voelt en de visies zijn hetzelfde dan heb je een mooie match. Zo ben ik er terechtgekomen en ik ga niet meer weg!”

 

 

Hoe inclusief is de kunstwereld volgens jou?   

“Dat is een belangrijke vraag. Volgens mij zijn we op de goede weg. De kunstwereld wordt steeds inclusiever en er wordt aandacht besteed om iedereen een podium te bieden. Dat zie je terug in de museale tentoonstellingen alsook bij de presentaties in het galeriewezen. Onlangs werkten wij samen met The Noldor Residency uit Accra in Ghana, en toonden we het werk van de jonge getalenteerde Ghanese kunstenaar Ishmael Armarh. Wat ik zo fijn vind aan kunst is dat het kan helpen het gesprek te openen over actuele onderwerpen. Aan de hand van kunst kun je met elkaar in gesprek en een nieuwe blik op de wereld om jou heen creëren en bovenal een verandering teweegbrengen.”

 

 

Wil jij nog een word of wisdom meegeven? 

“Wat ik heel mooi vind, is dat je door middel van kunst de hele wereld over kan reizen en kan leren over verschillende culturen, achtergronden en verhalen. Tegelijkertijd is het een ijsbreker om actuele thema’s in de hedendaagse kunstwereld zoals inclusiviteit te bespreken. Zodra je het concreet maakt en het gesprek erover voert maak je al stappen, dus: ga kunst kijken en ga met elkaar in gesprek erover!”

 

Meer weten over Sheila Verdegaal? Volg haar dan zeker op Instagram!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?