‘Sinds ik kandidaat ben bij BIJ1, voelt het voor mij alsof ik in mijn kracht sta’

-

In 2018 organiseerden we onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn zij nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in deze reeks: onze feministische beldate. Deze week spreken we met activist en kandidaat-Kamerlid voor BIJ1, Jeanette Chedda.

Jeanette Chedda is geboren en getogen in Den Haag. Ze werkt als webredacteur en schrijft daarnaast verhalen. Chedda begon met schrijven, omdat ze merkte dat mensen anders met haar omgingen vanwege haar beperking. Door haar ervaringen op te schrijven en te delen, wil ze bewustzijn creëren voor deze problematiek. In 2019 ontdekte Jeanette het collectief ‘Feminists Against Ableism’. Dit voelde voor haar als thuiskomen. In 2020 was Jeanette mede-organisator van de Online Disability March en ze werd voorgedragen om te speechen. Naar aanleiding van deze speech werd de activiste vervolgens benaderd door BIJ1 om zich verkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Wat was je eerste reactie toen je gevraagd werd om je verkiesbaar te stellen?
“In eerste instantie voelde ik me niet echt aangesproken. Nu weet ik dat ik belangrijke dingen te zeggen heb, maar een jaar geleden was dit een ander verhaal. Ik ben mijn hele leven bezig geweest met ‘gewoon zijn wie ik ben’. Ik probeer alle onderdelen van mijn identiteit te ontdekken. Ik ben een gehandicapte vrouw van kleur. Mijn beperking heeft altijd op de voorgrond gestaan; en ik heb me lang afgevraagd waarom ik zo geboren ben. Ik wilde dit niet zijn en verzette me ertegen. Tot ik me realiseerde dat er niets mis is met het hebben van een beperking, maar wel met hoe de samenleving hiermee omgaat.

De politiek heeft me nooit echt aangetrokken. Maar ondanks dat dit voor mij voelde als een ver-van-mijn-bed-show, besefte ik me na een paar gesprekken dat dit juist de reden was waarom ik mijn stem moet laten horen. Sinds ik kandidaat ben bij BIJ1, voelt het voor mij alsof ik in mijn kracht sta en ik op de goede weg ben. Hier kan ik gewoon ‘zijn’, zonder me te moeten bewijzen.”

Wat is jouw missie?
“Alles wat ik doe, komt voort uit een diepgewortelde noodzaak. Ik ambieer geen politieke carrière, maar wat niet is kan nog komen. Ik doe het wel met plezier, maar niet voor m’n plezier. Als je kijkt naar de representatie van mensen met een beperking binnen onze samenleving, is deze heel minimaal. Ditzelfde geldt voor de politiek, waar het overgrote deel ook nog eens bestaat uit witte mensen. Als we het hebben over toegankelijkheid en er zit niemand met een beperking aan tafel, dan klopt de representatie niet. Ik begrijp dat we nooit iedereen aan tafel kunnen hebben, maar we zouden er minimaal naar moeten streven. Het is de hoogste tijd dat hier een verschuiving in plaatsvindt; en mijn missie is om hieraan bij te dragen door me uit te spreken.”

Wat is jouw visie op het feminisme anno 2021?
“Er zijn hele positieve dingen te zeggen over het feminisme. We zijn nog niet op het punt van gelijkheid tussen man en vrouw, maar we horen gelukkig steeds meer over het intersectionele feminisme. We hebben naar mijn mening nog genoeg stappen te zetten, maar als we kijken naar genderbeleving, gaat het de goede kant op.”

Wat doe jij zelf om je te verdiepen in het feminisme?
“Ik leer zelf het meeste door de dialoog aan te gaan; en dan met name met mensen buiten mijn bubbel. Ik heb niet de illusie dat ik intersectioneel feminist ben, ik vind niet dat je die term kunt claimen. Ik zie intersectioneel feminisme als een manier waarop je kunt kijken naar de wereld, niet zozeer iets wat je kunt zijn. En; If you’re feminism is ableist, it’s bullshit. Mijn tip voor volgers van The TittyMag is daarom: ga vooral in gesprek met mensen die niet op jou lijken en verbreed op deze manier je horizon. En geef ze een podium.”

Hoe hoop je dat de toekomst van het feminisme eruit zal zien?
“Ik hoop dat we onze krachten meer gaan bundelen en niet op onze eigen eilandjes blijven zitten. Wanneer we ons uitspreken, en elkaar hierin kunnen opzoeken, staan we veel sterker. En ik hoop dat we beter ons best gaan doen om met een intersectionele blik te kijken naar de problematiek binnen ons land. Het thema van de Women’s March was vorig jaar niet voor niets ‘all oppresion is connected’. Dat is gewoon zo.
Wat ik ook hoop, is dat veel mensen hun stem gaan uitbrengen bij de aanstaande verkiezingen, en zich hieraan voorafgaand goed verdiepen in de programma’s. Neem deze kans serieus om door middel van je feminisme invloed uit te oefenen op de koers van dit land.”

Wil je meer weten over Jeanette Chedda? Volg haar hier op Instagram of neem een kijkje op haar website!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish