‘Sinds ik kandidaat ben bij BIJ1, voelt het voor mij alsof ik in mijn kracht sta’

In 2018 organiseerden we onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn zij nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in deze reeks: onze feministische beldate. Deze week spreken we met activist en kandidaat-Kamerlid voor BIJ1, Jeanette Chedda.

Jeanette Chedda is geboren en getogen in Den Haag. Ze werkt als webredacteur en schrijft daarnaast verhalen. Chedda begon met schrijven, omdat ze merkte dat mensen anders met haar omgingen vanwege haar beperking. Door haar ervaringen op te schrijven en te delen, wil ze bewustzijn creëren voor deze problematiek. In 2019 ontdekte Jeanette het collectief ‘Feminists Against Ableism’. Dit voelde voor haar als thuiskomen. In 2020 was Jeanette mede-organisator van de Online Disability March en ze werd voorgedragen om te speechen. Naar aanleiding van deze speech werd de activiste vervolgens benaderd door BIJ1 om zich verkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Wat was je eerste reactie toen je gevraagd werd om je verkiesbaar te stellen?
“In eerste instantie voelde ik me niet echt aangesproken. Nu weet ik dat ik belangrijke dingen te zeggen heb, maar een jaar geleden was dit een ander verhaal. Ik ben mijn hele leven bezig geweest met ‘gewoon zijn wie ik ben’. Ik probeer alle onderdelen van mijn identiteit te ontdekken. Ik ben een gehandicapte vrouw van kleur. Mijn beperking heeft altijd op de voorgrond gestaan; en ik heb me lang afgevraagd waarom ik zo geboren ben. Ik wilde dit niet zijn en verzette me ertegen. Tot ik me realiseerde dat er niets mis is met het hebben van een beperking, maar wel met hoe de samenleving hiermee omgaat.

De politiek heeft me nooit echt aangetrokken. Maar ondanks dat dit voor mij voelde als een ver-van-mijn-bed-show, besefte ik me na een paar gesprekken dat dit juist de reden was waarom ik mijn stem moet laten horen. Sinds ik kandidaat ben bij BIJ1, voelt het voor mij alsof ik in mijn kracht sta en ik op de goede weg ben. Hier kan ik gewoon ‘zijn’, zonder me te moeten bewijzen.”

Wat is jouw missie?
“Alles wat ik doe, komt voort uit een diepgewortelde noodzaak. Ik ambieer geen politieke carrière, maar wat niet is kan nog komen. Ik doe het wel met plezier, maar niet voor m’n plezier. Als je kijkt naar de representatie van mensen met een beperking binnen onze samenleving, is deze heel minimaal. Ditzelfde geldt voor de politiek, waar het overgrote deel ook nog eens bestaat uit witte mensen. Als we het hebben over toegankelijkheid en er zit niemand met een beperking aan tafel, dan klopt de representatie niet. Ik begrijp dat we nooit iedereen aan tafel kunnen hebben, maar we zouden er minimaal naar moeten streven. Het is de hoogste tijd dat hier een verschuiving in plaatsvindt; en mijn missie is om hieraan bij te dragen door me uit te spreken.”

Wat is jouw visie op het feminisme anno 2021?
“Er zijn hele positieve dingen te zeggen over het feminisme. We zijn nog niet op het punt van gelijkheid tussen man en vrouw, maar we horen gelukkig steeds meer over het intersectionele feminisme. We hebben naar mijn mening nog genoeg stappen te zetten, maar als we kijken naar genderbeleving, gaat het de goede kant op.”

Wat doe jij zelf om je te verdiepen in het feminisme?
“Ik leer zelf het meeste door de dialoog aan te gaan; en dan met name met mensen buiten mijn bubbel. Ik heb niet de illusie dat ik intersectioneel feminist ben, ik vind niet dat je die term kunt claimen. Ik zie intersectioneel feminisme als een manier waarop je kunt kijken naar de wereld, niet zozeer iets wat je kunt zijn. En; If you’re feminism is ableist, it’s bullshit. Mijn tip voor volgers van The TittyMag is daarom: ga vooral in gesprek met mensen die niet op jou lijken en verbreed op deze manier je horizon. En geef ze een podium.”

Hoe hoop je dat de toekomst van het feminisme eruit zal zien?
“Ik hoop dat we onze krachten meer gaan bundelen en niet op onze eigen eilandjes blijven zitten. Wanneer we ons uitspreken, en elkaar hierin kunnen opzoeken, staan we veel sterker. En ik hoop dat we beter ons best gaan doen om met een intersectionele blik te kijken naar de problematiek binnen ons land. Het thema van de Women’s March was vorig jaar niet voor niets ‘all oppresion is connected’. Dat is gewoon zo.
Wat ik ook hoop, is dat veel mensen hun stem gaan uitbrengen bij de aanstaande verkiezingen, en zich hieraan voorafgaand goed verdiepen in de programma’s. Neem deze kans serieus om door middel van je feminisme invloed uit te oefenen op de koers van dit land.”

Wil je meer weten over Jeanette Chedda? Volg haar hier op Instagram of neem een kijkje op haar website!

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?