‘Sla een prominent kunstoverzicht open over de kunst en je komt geen enkele vrouwelijke kunstenaar tegen’

-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we kunsthistorica, curator en schrijfster Tamar van Riessen.

Hi Tamar, kan je jezelf voorstellen?

Ik ben kunsthistoricus, curator en schrijfster. Ik ben gespecialiseerd in 17e-eeuwse  kunst en ik houd me bezig met het vrouwelijke perspectief. Je merkt, dat we in de boeken vooral spreken over mannen zoals Rembrandt of Van Gogh. Maar er is zoveel meer geschiedenis in de vrouwelijke vorm.

Vind je de kunstwereld dan inclusief genoeg?

We kunnen de zichtbaarheid en het belang van de vrouwen in de kunst benadrukken als we kijken naar de gehele kunstgeschiedenis. Sla een prominent kunstoverzicht open over de kunst en je komt geen enkele vrouwelijke kunstenaar tegen. Terwijl ze er zeker wel waren, ook in de 17e eeuw! Dus nee, het kan echt nog veel inclusiever.

Hoe probeer jij dat te veranderen?

Zelf heb ik voor het Rijksmuseum een tentoonstelling gemaakt over vrouwen. Het heet Female Power. De tentoonstelling laat sterke vrouwen zien uit de 16e, 17e, 18e en 19e eeuw. De kunst is te bekijken in de dependance van het Rijksmuseum op Schiphol tot november 2022. Dit is absoluut het vetste wat ik tot nu heb gedaan.

Waar is jouw passie voor kunst begonnen?

Ik zit zelf sinds 2018 in de kunst. Ik begon in de kunsthandel, maar ik maakte al snel de keuze om mijn carrière door te zetten in de museumwereld. Het werken in het Rijksmuseum is toch wel mijn hoogtepunt tot nu toe en het was een fantastisch jaar waarin ik mezelf verder heb kunnen ontplooien.

Kan je verklappen waar je op dit moment mee bezig bent?

Op dit moment ben ik bezig met mijn scriptie over het vroege genre in Haarlem in de periode 1580-1610. Ik studeer nog aan de UvA en ik volg daar de master Curating Arts & Cultures. Ik ben net klaar bij het rijksmuseum als curator in training 17th-Century Dutch Painting en sindsdien werk ik aan twee spannende projecten met verschillende musea in het kader van Internationale Vrouwendag.

Is er een schilderij dat je extra heeft geïnspireerd?

Het lijkt wel systematisch, dat er geen vrouwen te zien zijn in de grote musea, waardoor je bijna denkt dat ze niet eens bestaan. Hoe vaker je iets hoort hoe meer je het gaat geloven en zien. In mijn werk bij het Muiderslot probeerden we onze collectie zo breed mogelijk te ontsluiten. Het moet iedereen kunnen aanspreken. Ik zag daar een schilderij van Jacob van Loo waarop het eerste gezicht lijkt alsof je zoenende vrouwen ziet. Super interessant, omdat het in de 17e eeuw is geschilderd. Het fascineerde me zo, dat ik daar verder ben ingedoken. Het bleek een setting in een verzonnen voorstelling te zijn, dus in dat kader mocht je toentertijd wel twee vrouwen zoenend afbeelden. Sindsdien ben ik veel bezig met het thema gender en hoe dat zich uitte in de 17e eeuw. Ik vind het mooi om te zien, dat steeds meer musea gehoor geven aan de oproep om meer vrouwen te tonen. Of het nu gaat om vrouwelijke makers of de verbeelding van de vrouw in de schilderkunst, het is nodig!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish