“Someone like me can be a real nightmare, completely aware, but I’d rather be a real nightmare than die unaware.”

-

Elke keer als ik Nightmare – Halsey luister, voel ik mij een badass bitch. Als je een femme national anthem zoekt waarbij je trots kan zijn dat je een mess bent, niemand moet sollen met jou en graag leert van jouw fouten, dan is dit jouw nummer.

Een jaar geleden, ben ik begonnen met DGT therapie. Deze behandeling leert jou verschillende vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn bij diverse confrontaties in het leven. De onderwerpen waarbij de focus ligt, zijn omgaan met crisis, emotieregulatie, intermenselijke effectiviteit, interpersoonlijke functionaliteit en innerlijke waarneming.

Voor meer dan een jaar heb ik wekelijks donderdagmiddagen moeten spenderen om mijn vaardigheden te verbeteren dmv groepstherapie. Elke week moet ik heel schools huiswerk maken icm een werkboek, mijn huiswerk bespreken en leren omgaan met mensen die net zo gevoelig zijn als ikzelf, ieder met een eigen verhaal en persoonlijke problematiek. Gelukkig mag ik vroegtijdig stoppen met de DGT, omdat het zo goed gaat en ben ik binnen een maand klaar. Het was een intens proces, maar elke minuut was het waard. Als celebratie voor mijn afronding wil ik een lijst met jullie delen over wat ik heb geleerd het afgelopen jaar.

  • De mens reageert vanuit de emotionele of rationele geest. Echter gaat het erom om te kunnen handelen met beide geesten tegelijkertijd en in evenwicht. Dit heet “ de Wijze geest”.Niet iedereen kan het goed handelen als je ze uitlegt tijdens een argument dat hen teveel handelt vanuit de emotionele of rationele geest en dus niet vanuit de wijze geest. Het kan overkomen alsof je een wijsneus bent, oeps.

  • Het kan heel bevrijdend zijn om een brief te schrijven naar iemand met al jouw vragen over de betreffende persoon, alleen verstuur de brief niet. Schrijf al jouw emoties eruit. Als jouw gedachtes fysiek  verschijnen op papier, geeft het jou soms al de antwoorden die jij zoekt. Bewaar de brief of steek het in de fik.

  • In het heden, kan ik iets beter accepteren dat je niet iemand kan veranderen, dat betekent niet dat ik nooit meer iets zal zeggen over negatief gedrag. Ik kan alleen het iets beter verwoorden. Kom op, een Angel-Rose die niet sassy is, die bestaat niet.

  • Elke actie hoeft invloed op een toekomstige reactie. Focus op wat voor invloed jouw actie zal hebben op korte en lange termijn. Veel spontane acties vanuit emotie op korte termijn, hebben zelden een goede reactie op het lange termijn.

  • Het afgelopen schooljaar heeft iemand mij verraden op school die ik vertrouwde, ik dacht dat wij vriendinnen waren en heb ik gewoon het kunnen “laten” voor mijn toedoen. Vroeger had ik de persoon in kwestie een preek gegeven van hier tot Tokio. Nu denk ik “Let it go” alsof ik een dansende Elsa ben in een Disney film.

  • Radicale acceptatie kan pijnlijk zijn, maar soms moet het nou eenmaal.

  • Dankzij de DGT kan ik beter mijn relatiebreuk die plaatsvond in eind september vorig jaar, beter handelen. Ook kan ik beter terug kijken naar waar het fout ging en weet ik weer hoe ik ook gelukkig kan zijn als een single vrouw. Ik heb geen partner nodig voor mijn eigen geluk.

  • Probeer zo min mogelijk te denken over wat mensen over jou denken, je kan echt verdrinken in de speculaties die omgaan in jouw gedachte. Ik kan hyperalert zijn door mijn PTSS en ik kan helemaal doordraaien door mijn eigen paniek. Radicale acceptatie, open communicatie met jouw medemens vanuit de wijze geest of het vermijden van negatieve energie kunnen hierbij helpen.

  • Ondanks alles, heb ik een goed leven en verdomd veel geluk met de mensen in mijn leven. Ik heb gewoon echt leuke vrienden, al zeg ik het zelf.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish