Soms is het noodzakelijk om even weg te kunnen zwijmelen in zo’n gigantische perzik

Een magisch portaal naar een betere wereld. Alles lijkt weer even mogelijk wanneer ik het boek opensla en mijn vingers langs de woorden laat glijden. De kleurrijke illustraties en de geur van oud papier brengen me terug naar mijn kindertijd. Plotseling klinkt het idee van een klein jongetje dat een nieuw leven start in een gigantische perzik zo gek nog niet.

Als kind was ‘De reuzenperzik’ van Roald Dahl mijn favoriete boek. Terwijl ik ’s avonds stiekem onder de dekens lag te lezen, bang om gesnapt te worden door mijn moeder, inspireerde het verhaal van James mij. Als hij met behulp van pratende insecten zijn leven kon beteren, dan kon ik toch de hele wereld aan?
Althans, dat dacht ik destijds. Inmiddels ben ik een decennium ouder en is het veel lastiger om zo optimistisch, en misschien ietwat naïef, te denken. Het leven is namelijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Toen eigenlijk niet en nu al helemaal niet. Het jaar 2020 is eerder een roos: het idee is leuk, maar de uitvoering prikt je constant in de vingers.

En juist daarom zit ik vanavond op de bank met dat boek. Wanneer het advies is om zoveel mogelijk binnen te blijven en iedereen 24 uur per dag bezig is met een dodelijk virus, is het soms noodzakelijk om even weg te kunnen zwijmelen in zo’n gigantische perzik. Zelfs als het slechts een illusie van een fictie kinderboek is. Misschien zelfs juist dan. Want als er één ding is dat ik kan leren van kinderen, is het wel om een stukje van de onbezorgdheid waarmee zij door het leven huppelen van ze over te nemen. En ja, ik weet dat dat lang niet voor ieder kind geldt. Maar toen ik in mijn donkerste periode als 10-jarige de woorden van Roald Dahl las, voelde ik me heel even zorgeloos. Dat is momenteel iets wat we allemaal goed kunnen gebruiken. Het idee dat we zomaar door een portaal kunnen stappen, waarin alles oké is.

We komen er wel uit. Met of zonder magische reuzenperzik.

Gerelateerd

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?