Key race alerts, magic walls en veel te weinig slaap. Afgelopen week wachtte de hele wereld in spanning af wie de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden. Ook Sophia (11) volgde de verkiezingen tot op de voet. Maar blij werd ze er niet van. Volgens haar is het woord ‘kiesmannen’ namelijk niet meer van deze tijd. “Vrouwen hebben net zoveel recht om te kiezen als mannen”, zegt ze in een filmpje op Facebook. “Ze kunnen zelfs president worden.”
Als het aan Sophia ligt, wordt het ouderwetse woord dus vervangen voor ‘kiespersonen’ of ‘kiesmensen’. Want waarom heeft een baan die voor iedereen, ongeacht gender, weggelegd is geen neutrale naam? Het wekt verwarring en frustratie op. Zelfs bij jonge kinderen, die eigenlijk gewoon Spongebob horen te kijken in plaats van zich zorgen te maken om de staat van de wereld. Ergens vind ik namelijk het krachtig dat zo’n jong meisje zich hier hard voor maakt, maar het is natuurlijk niet de bedoeling. Het is verdrietig dat wij, maar vooral zij en haar leeftijdsgenoten, zich hier anno 2020 nog om moeten bekommeren.
Maar gelukkig is Sophia niet bang om hulp te vragen aan ‘ons’. Daarmee bedoelt ze denk ik iedereen op Facebook. Althans, alle leden van de buurtgroep waar ik haar video tegenkwam, toen ik doelloos aan het scrollen was. “Ik hoop dat jullie dit voor mij kunnen veranderen”, zegt ze. En ik hoop het ook. Want als het nu niet gebeurt, is dat kleine meisje straks oud genoeg om het probleem zelf op te lossen. Dat zou wel een beetje gênant zijn, hé?