Sorry, maar ik wil echt geen kinderen

Hoeveel kinderen wil jij later? Wil je dan een jongen of een meisje? En heb je al een naam bedacht? Deze vragen hoor ik al sinds de basisschool. Veel klasgenootjes hadden het antwoord al klaarliggen en vertelden in geuren en kleuren over hun toekomstige kroost. Ik daarentegen wist het nooit zo goed.

Ooit maakte ik de fout om te vertellen dat ik maar één baby zou willen. Voor mij als enig kind, was dit de normaalste zaak van de wereld. Mijn klasgenoten dachten daar anders over en zeiden dat dit heel zielig zou zijn voor het kindje. Toen heb ik besloten om te vertellen dat ik twee kinderen zou willen. Dat bespaarde toen al, in groep 4, een hoop vragen en rare blikken.  

Toen ik naar de middelbare school ging en andere vrienden kreeg, besefte ik me dat geen kinderen willen ook mogelijk was. Op de basisschool is het meer een ‘spelletje’, net als doktertje spelen. Toch deed dat iets met mij als kind. Ik dacht altijd dat moeder worden het einddoel moest zijn, maar mij voelde dat nou niet echt als een droombaan. Onbewust wist ik van kinds af aan al dat ik dat niet wilde.
Waarom ik hier al zo vroeg achter kwam, weet ik niet. Mijn jeugd heb ik altijd als fijn ervaren en ik zag (en zie nog steeds) mijn moeder als een groot voorbeeld. Ook vind ik kinderen vaak heel gezellig, dus dat is het probleem niet. Ik zie mezelf gewoon geen kinderen opvoeden.

Nu ik in mijn twenties ben, weet ik heel zeker dat ik geen moeder wil worden. Ik zie mezelf totaal niet als een moederfiguur – en dat zal ik ook nooit gaan doen. Daarbij wil ik op deze wereld simpelweg geen kind zetten. Tegen de tijd dat het kind vijf is, is er misschien helemaal geen wereld meer zoals wij die nu kennen. Alle negatieve ontwikkelingen op het gebied van klimaat en politiek van de afgelopen periode, geven mij niet het gevoel dat het de goede kant op gaat. Het is misschien een heel extreme gedachtegang, maar ik wil wel een mooie toekomst kunnen geven aan mijn kinderen en ik ben bang dat ik ze dat niet kan verzekeren.

Kinderen zijn geweldig en ik kan echt van ze genieten, maar een moederrol is niet voor mij weggelegd. Dat is oké. Gelukkig zijn er genoeg andere ouderfiguren op de wereld die deze rol met liefde en passie vervullen. En daar kan ik hen alleen maar heel dankbaar voor zijn.

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?