Sorry, maar ik wil echt geen kinderen

Hoeveel kinderen wil jij later? Wil je dan een jongen of een meisje? En heb je al een naam bedacht? Deze vragen hoor ik al sinds de basisschool. Veel klasgenootjes hadden het antwoord al klaarliggen en vertelden in geuren en kleuren over hun toekomstige kroost. Ik daarentegen wist het nooit zo goed.

Ooit maakte ik de fout om te vertellen dat ik maar één baby zou willen. Voor mij als enig kind, was dit de normaalste zaak van de wereld. Mijn klasgenoten dachten daar anders over en zeiden dat dit heel zielig zou zijn voor het kindje. Toen heb ik besloten om te vertellen dat ik twee kinderen zou willen. Dat bespaarde toen al, in groep 4, een hoop vragen en rare blikken.  

Toen ik naar de middelbare school ging en andere vrienden kreeg, besefte ik me dat geen kinderen willen ook mogelijk was. Op de basisschool is het meer een ‘spelletje’, net als doktertje spelen. Toch deed dat iets met mij als kind. Ik dacht altijd dat moeder worden het einddoel moest zijn, maar mij voelde dat nou niet echt als een droombaan. Onbewust wist ik van kinds af aan al dat ik dat niet wilde.
Waarom ik hier al zo vroeg achter kwam, weet ik niet. Mijn jeugd heb ik altijd als fijn ervaren en ik zag (en zie nog steeds) mijn moeder als een groot voorbeeld. Ook vind ik kinderen vaak heel gezellig, dus dat is het probleem niet. Ik zie mezelf gewoon geen kinderen opvoeden.

Nu ik in mijn twenties ben, weet ik heel zeker dat ik geen moeder wil worden. Ik zie mezelf totaal niet als een moederfiguur – en dat zal ik ook nooit gaan doen. Daarbij wil ik op deze wereld simpelweg geen kind zetten. Tegen de tijd dat het kind vijf is, is er misschien helemaal geen wereld meer zoals wij die nu kennen. Alle negatieve ontwikkelingen op het gebied van klimaat en politiek van de afgelopen periode, geven mij niet het gevoel dat het de goede kant op gaat. Het is misschien een heel extreme gedachtegang, maar ik wil wel een mooie toekomst kunnen geven aan mijn kinderen en ik ben bang dat ik ze dat niet kan verzekeren.

Kinderen zijn geweldig en ik kan echt van ze genieten, maar een moederrol is niet voor mij weggelegd. Dat is oké. Gelukkig zijn er genoeg andere ouderfiguren op de wereld die deze rol met liefde en passie vervullen. En daar kan ik hen alleen maar heel dankbaar voor zijn.

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?