Speelfilm ANNE+ nu wereldwijd te zien: ‘Het is een viering van queer zijn’

-

Pride-mondkapjes, vulvakunst en regenbogen overal waar je kijkt. De veerpont op het IJ in Amsterdam is voor één dag omgetoverd tot feestelijke love boat, want er valt wat te vieren. Vier jaar geleden maakte een groep jonge queer makers met een klein budget namelijk een zesdelige webserie genaamd ANNE+. Ze vertelden het verhaal van de lesbische twintiger Anne Verbeek en haar (liefdes)relaties. Vandaag is de speelfilm wereldwijd te zien op Netflix. The TittyMag spreekt hierover met een deel van de creators en cast. 

Beeld: Lotte Dale

Maud Wiemeijer (scenarist en creator ANNE+)
“Het feit dat de film nu wereldwijd te zien is, betekent alles voor mij. Ik dacht altijd al wel dat ANNE+ groot zou kunnen worden en dat het mensen zou kunnen helpen, maar dat dat nu ook echt gebeurt, is natuurlijk super bijzonder. Ik ben écht heel trots. 190 landen, dat is bizar. Ik kan het nog niet helemaal bevatten.

Ik ben ook realistisch en weet heus dat de wereld niet gaat veranderen door één film. Maar ik hoop wel dat het een gesprek op gang brengt. En dat mensen het zien en zichzelf erin herkennen en daardoor misschien makkelijker accepteren. Dat soort berichten krijgen we ook dagelijks, bijvoorbeeld uit Brazilië, waar het geen pretje is om queer te zijn. We kunnen van zo ver af mensen raken, dat is waarvoor we ooit zijn begonnen.”

Valerie Bisscheroux (regisseur en creator ANNE+)
“Het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht is maar in 26 landen opengesteld – en ANNE+ is nu in 190 landen te zien. Dat vind ik zo bijzonder. We krijgen al meteen reacties van over de hele wereld over hoe blij mensen zijn met de film. Als ik die verhalen hoor vanuit plekken met heel andere leefsituaties voor queers, besef ik echt hoeveel dit teweeg kan brengen.

Ik moet denken aan een reactie van een meisje uit India. Ze vertelde dat ze in haar eigen omgeving nooit uit de kast kon komen, want dat was niet veilig. Maar door ANNE+ te zien, voelde ze zich in ieder geval erkend in haar gevoel – het gaf haar hoop. Dit is natuurlijk een super tragisch verhaal, maar het is ook heel waardevol om op deze manier iemand een hart onder de riem te kunnen steken.”

Eline van Gils (acteur, speelt Lily in ANNE+)
“Het geeft toch wel een extra dimensie dat mensen die in landen wonen waar queer zijn helemaal niet geaccepteerd is ook toegang hebben tot deze film. Daar doe je het voor. Als je dit ziet in een bepaalde fase van je leven, kan dat echt iets veranderen.

Als ik deze film 15 jaar geleden had gezien, had dat voor mij ook echt héél veel verschil gemaakt. Ik had me begrepen gevoeld en gedacht: oh, er is dus wel een plek voor mij. Er zijn mensen zoals ik. Ik kan gelukkig zijn. En ik heb een ontzettend grote community. Ik denk dat het super belangrijk is om dat als jong persoon te voelen.”

Ayla Satijn (acteur, speelt Maya in ANNE+)
“ANNE+ is voor mij een viering van queer zijn; het hebben van een gemeenschap en het onderhouden daarvan. Dat vind ik heel waardevol. Deze film is zo liefdevol, mooi gemaakt en makkelijk om naar te kijken. Dat heb ik als tiener wel gemist. In de meeste films en series leek het alsof queer zijn betekende dat je leven pijnlijk moest zijn. Je had natuurlijk wel The L-Word, maar dat waren allemaal volwassen carrièrevrouwen die bezig waren met baby’s. Ik kon mij daar niet mee identificeren. Ik had dit daarom zelf vroeger heel fijn gevonden om te zien.

Ik hoop ook echt uit de grond van mijn hart dat iedereen in die 190 landen de film gaat zien. Daarmee bedoel ik dus niet alleen de LHBTIQ+-gemeenschap, maar ook mensen daarbuiten. Ik manifesteer het elke dag.”

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish