Speelfilm ANNE+ nu wereldwijd te zien: ‘Het is een viering van queer zijn’

Pride-mondkapjes, vulvakunst en regenbogen overal waar je kijkt. De veerpont op het IJ in Amsterdam is voor één dag omgetoverd tot feestelijke love boat, want er valt wat te vieren. Vier jaar geleden maakte een groep jonge queer makers met een klein budget namelijk een zesdelige webserie genaamd ANNE+. Ze vertelden het verhaal van de lesbische twintiger Anne Verbeek en haar (liefdes)relaties. Vandaag is de speelfilm wereldwijd te zien op Netflix. The TittyMag spreekt hierover met een deel van de creators en cast. 

Beeld: Lotte Dale

Maud Wiemeijer (scenarist en creator ANNE+)
“Het feit dat de film nu wereldwijd te zien is, betekent alles voor mij. Ik dacht altijd al wel dat ANNE+ groot zou kunnen worden en dat het mensen zou kunnen helpen, maar dat dat nu ook echt gebeurt, is natuurlijk super bijzonder. Ik ben écht heel trots. 190 landen, dat is bizar. Ik kan het nog niet helemaal bevatten.

Ik ben ook realistisch en weet heus dat de wereld niet gaat veranderen door één film. Maar ik hoop wel dat het een gesprek op gang brengt. En dat mensen het zien en zichzelf erin herkennen en daardoor misschien makkelijker accepteren. Dat soort berichten krijgen we ook dagelijks, bijvoorbeeld uit Brazilië, waar het geen pretje is om queer te zijn. We kunnen van zo ver af mensen raken, dat is waarvoor we ooit zijn begonnen.”

Valerie Bisscheroux (regisseur en creator ANNE+)
“Het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht is maar in 26 landen opengesteld – en ANNE+ is nu in 190 landen te zien. Dat vind ik zo bijzonder. We krijgen al meteen reacties van over de hele wereld over hoe blij mensen zijn met de film. Als ik die verhalen hoor vanuit plekken met heel andere leefsituaties voor queers, besef ik echt hoeveel dit teweeg kan brengen.

Ik moet denken aan een reactie van een meisje uit India. Ze vertelde dat ze in haar eigen omgeving nooit uit de kast kon komen, want dat was niet veilig. Maar door ANNE+ te zien, voelde ze zich in ieder geval erkend in haar gevoel – het gaf haar hoop. Dit is natuurlijk een super tragisch verhaal, maar het is ook heel waardevol om op deze manier iemand een hart onder de riem te kunnen steken.”

Eline van Gils (acteur, speelt Lily in ANNE+)
“Het geeft toch wel een extra dimensie dat mensen die in landen wonen waar queer zijn helemaal niet geaccepteerd is ook toegang hebben tot deze film. Daar doe je het voor. Als je dit ziet in een bepaalde fase van je leven, kan dat echt iets veranderen.

Als ik deze film 15 jaar geleden had gezien, had dat voor mij ook echt héél veel verschil gemaakt. Ik had me begrepen gevoeld en gedacht: oh, er is dus wel een plek voor mij. Er zijn mensen zoals ik. Ik kan gelukkig zijn. En ik heb een ontzettend grote community. Ik denk dat het super belangrijk is om dat als jong persoon te voelen.”

Ayla Satijn (acteur, speelt Maya in ANNE+)
“ANNE+ is voor mij een viering van queer zijn; het hebben van een gemeenschap en het onderhouden daarvan. Dat vind ik heel waardevol. Deze film is zo liefdevol, mooi gemaakt en makkelijk om naar te kijken. Dat heb ik als tiener wel gemist. In de meeste films en series leek het alsof queer zijn betekende dat je leven pijnlijk moest zijn. Je had natuurlijk wel The L-Word, maar dat waren allemaal volwassen carrièrevrouwen die bezig waren met baby’s. Ik kon mij daar niet mee identificeren. Ik had dit daarom zelf vroeger heel fijn gevonden om te zien.

Ik hoop ook echt uit de grond van mijn hart dat iedereen in die 190 landen de film gaat zien. Daarmee bedoel ik dus niet alleen de LHBTIQ+-gemeenschap, maar ook mensen daarbuiten. Ik manifesteer het elke dag.”

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?