Sunday Scroll #66: Wie is Lisa Brice?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf.

Vrouwen neergezet met een smeulende sigaret in hun mondhoek, of dralend voor de spiegel; Lisa Brice (1968) schildert en tekent vrouwen, veelal naakt, verdiept in hun dagelijkse bezigheden.

Lisa Brice in haar atelier voor de werken ‘Boundary Girl’ en ‘Between this and that’

 

 

Brice werd geboren in Kaapstad, Zuid-Afrika. Hier studeerde ze aan de Michaelis School of Fine Art. Sinds 1998 woont en werkt ze afwisselend in Londen en Trinidad. De voordelen van wereldstad Londen zijn duidelijk, maar tegelijkertijd vindt Brice op het Caribische eiland Trinidad nieuwe impulsen en inspiratie die de Westerse wereld haar niet kan bieden. Hier raakte ze bevriend met kunstenaars zoals Peter Doig en Chris Ofili, maar ook met lokale kunstenaars zoals Embah. In het cafétafereel van ‘After Embah’ onthult ze hier meer over.

De kunstenaar zoekt in haar werk de spanning op tussen het verhullen en onthullen van het vrouwelijk lichaam. Ze trekt de figuren uit hun oorspronkelijke context en zorgt op deze manier voor een andere blik op het traditioneel naakt. Niet langer dienstbaar aan de male gaze gaan deze vrouwen ongestoord hun eigen gang.

Brice: “In beroemde schilderijen worden vrouwen vaak eenzijdig geportretteerd als passieve figuren, ik wil ze uit dit geïsoleerde bestaan trekken en een nieuw leven geven.”

Lisa Brice speelt een spel met de kijker; door de gezichten van de vrouwen schetsmatig weer te geven zorgt ze met opzet voor mysterie en onduidelijkheid. Ook het opvallende kobaltblauw wat ze vaak kiest als huidskleur verhult de identiteit van de vrouwen. Zo kun je verdwalen in de gedaanteverwisselingen in haar werk.

Voortbordurend op de fascinatie van Lisa voor kobaltblauw; die begon toen ze het blauwe licht van neonreclames wilde vangen op haar doek. Ze ging experimenteren en probeerde de overgang van dag naar nacht vast te leggen.

Lisa Brice – After Embah

Inmiddels heeft de kleur voor Brice meerdere betekenissen gekregen, zoals de associatie met de Trinidadiaanse ‘Blue Devil’. De vermomming van dit traditionele carnavalsfiguur bestond oorspronkelijk uit een laag blauw waspoeder, wat werd gebruikt om was witter te maken. Dit wordt ook wel geassocieerd met het bleken van de huid. Breder getrokken staat de blauwe kleur voor Lisa symbool voor de bevrijdende werking van het dragen van een masker of vermomming.

De ontspanning van de sterke vrouwenfiguren in Lisa’s werk is intrigerend en tegelijkertijd jaloersmakend gezellig. Zo ook in Smoke and Mirrors; een nieuw schilderij dat in het GEM voor het eerst te zien is. In dit sleutelwerk brengt de kunstenaar verschillende thema’s uit eerder werk samen, zoals de geschiedenis van het naakte vrouwenlichaam binnen de kunst, zelfportretten en vrouwelijk kunstenaarschap.

Twee jaar geleden exposeerde Lisa in Tate Britain en sinds het najaar van 2020 is haar werk te zien in een prachtige expositie in het GEM in Den-Haag. Vanwege Corona is het GEM tijdelijk gesloten, maar zodra het museum haar deuren weer opent is dit een must see.

 Wil je meer werk van Lisa Brice bekijken? Neem hier een kijkje op haar Artsy profiel!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?