Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Patricia Kaersenhout!
Patricia Kaersenhout (1966) is een beeldend kunstenaar, cultureel activist en feminist, die geboren is in Nederland met Surinaamse ouders. In haar werk onderzoekt ze haar Surinaamse achtergrond in relatie tot haar opvoeding in een West-Europese cultuur. Kaersenhout studeerde sociale wetenschappen in Amsterdam en beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie.
Patricia Kaersenhout werkt met onder andere installaties, performances, schilderijen en stoffen en beschouwt haar werk als iets sociaals. De politieke rol in haar kunst roept vragen op over de beweging van de Afrikaanse verspreiding wereldwijd en haar relatie tot feminisme, seksualiteit, racisme en de geschiedenis van de slavernij. Met haar projectenĀ empoweredĀ ze mensen van kleur en ondersteunt ze vluchtelingenvrouwen zonder papieren.
In 2015 maakte KaersenhoutĀ Proud Rebels,Ā een project over een belangrijke zwarte feministische golf in de jaren ā80. In deze periode voelden zwarte vrouwen in Nederland de behoefte om zich af te scheiden van de witte feministische strijd, omdat zij zich hier niet mee konden identificeren. Ze richtten hun eigen organisatie FlamboyantĀ op. Deze vrouwen kregen dagelijks te maken met racisme en seksisme, waar de meeste witte feministen geen aandacht aan gaven.
Dit werd pijnlijk duidelijk in een conferentie over vrouwengeschiedenis in 1984. Vrouwen van kleur werden compleet genegeerd en verlieten daarom de conferentie. Binnen een week organiseerden de vrouwen hun eigen conferentie – en dit was het begin van een belangrijke zwarte feministische golf. De vrouwen verenigden zich en noemden zichzelf āzmv vrouwenā, afkorting voor de woorden zwart, migrant en vluchteling. Patricia Kaersenhout portretteerde 9 van deze āzmv vrouwenā onder de titelĀ Proud Rebels,Ā als eerbetoon aan deze emancipatorische beweging. De werken zijn gemaakt door middel van borduurwerk met gekleurde parels en kralen en uitgevoerd door zwarte vrouwen uit Senegal onder supervisie en regie van Kaersenhout.
Ook nam de kunstenaar in 2015 deel aan de groepsexpositieĀ Embodied SpacesĀ bij Framer Framed met werken rondom themaās als lichaam, gender en identiteit. Daarnaast leverde Kaersenhout een bijdrage aan diverse programmaās bij Framer Framed, waaronderĀ BE.BOB 2014.Ā In 2017 realiseerde ze het projectĀ Guess Whoās Coming to Dinner Too?, dat in 2019 opnieuw gepresenteerd werd bij de Appel in Amsterdam. Met dit werk levert ze een reactie opĀ The Dinner PartyĀ (1979) van de bekende feministische kunstenaar Judy Chicago. Hierin vormt Kaersenhout kritiek op de behandeling van de zwarte vrouw in het werk. GeĆÆnspireerd door Chicago toont Kaersenhout een installatie opgebouwd uit een grote, gedekte eettafel in de vorm van een driehoek. Deze zit vol symboliek, waaraan 36 zwarte vrouwen als heldinnen van verzet worden geĆ«erd.
Vanaf 25 juni 2021 exposeert Patricia Kaersenhout de tentoonstellingĀ Who is she? Portretten vertellenĀ in het Frans Hals Museum in Haarlem. In de tentoonstelling vormt het werkĀ Guess Whoās Coming to Dinner Too?Ā het middelpunt – en de installatie wordt omringd door portretten van en over vrouwen uit de periode 1820 tot heden van verschillende kunstenaars.
Wil je meer weten over Patricia Kaersenhout? Volg haar dan opĀ Instagram!
De tentoonstellingĀ Who is she? Portretten vertellenĀ is te zien t/m 2 januari 2022.
Ā