Sunday Scroll #105: Wie is GaHee Park?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: GaHee Park.

GaHee Park (1985) is een Zuid-Koreaanse kunstenaar. Park groeide op in Seoul en verhuisde op 21-jarige leeftijd naar Amerika om te studeren. Als geboren kunstenaar herinnert ze zich dat ze van jongs af aan goed was in tekenen. Het was dan ook niet verrassend dat ze een pad in de kunst volgde. Park kan enkele momenten herinneren die haar deden denken aan kunstenaar worden. Eén van deze herinneringen toont een tijd waarin ze op 12-jarige leeftijd een kopie maakte van Renoir’s schilderij Two Sisters.

Park’s schilderijen en tekeningen voelen aan als een voyeuristische glimp in een mysterieuze fantasie. Haar werken portretteren verschillende beelden, van een koppel dat verstrikt in elkaar zit tot naakte vrouwen of flora en fauna.

Deze zwierige plaatjes lijken op het eerste gezicht vrij normaal, maar zitten eigenlijk vol met details die je op het eerste oog misschien niet eens opvallen. Denk hierbij aan extreem lange of vreemd gevormde ledematen.

Het vroege werk van de kunstenaar was openlijk erotisch was, mede dankzij haar streng katholieke opvoeding in Korea en de manier waarop de mannelijke blik vrouwen in de kunstgeschiedenis objectiveerde. Maar in de loop van tijd heeft Park seksualiteit genuanceerder aangepakt.

Haar nieuwste werken zijn ingebeelde verhalende scènes, soms geïnspireerd door dagdromen die de grenzen tussen openbaar en privé beschouwen. “In één enkel beeld probeer ik de verschillende manieren waarop we ons lichaam bewonen uit te drukken, fysiek, psychologisch, seksueel, sociaal, enzovoort”, vertelt ze.

Naast haar eigen soloshows werkte Park ook mee aan een aantal groepsprojecten en won ze in 2018 de Shandaken Stormking Artist-in-Residency Award.

Wil je meer zien of te weten komen over GaHee Park? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish