Sunday Scroll #106: Wie is Silvia Martes?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Silvia Martes.

Silvia Martes won met haar meest recente werk ‘The Revolutions That Did (Not) Happen’ dit jaar de Theodora Niemeijer prijs 2021. Een stimuleringsprijs voor beginnende vrouwelijke beeldende kunstenaars. Dit jaar ging de film ook in première bij museum De Pont in Tilburg. Martes wint de prijs voor haar project voorstel Public loneliness, waarvan haar grote inspiratiebron de Covid-19 periode is.

De films van Martes starten meestal niet met een vast script. Het ontwikkelt zichzelf vaak geleidelijk door een combinatie van literair onderzoek, autobiografische verhalen en de interactie met actrices en locaties. Door middel van foto’s, voice-overs en snelle cuts herinnert Martes ons eraan dat verhalen altijd verwijzen naar andere verhalen, waarvan niet veel wordt verteld.

Voor de winst van de Theodora Niemeijer prijs was Martes ook bezig met andere projecten. Martes sloot haar studie af met een nominatie voor de Fine Arts graduation prize met de film: ‘She That Comes From The Green Forest, On A Tuesday’. En hiermee begon het avontuur van Martes. Kort na haar afstuderen won ze een afstudeerprijs van ShortsTV op het Nederlands Film Festival, om de korte film ‘As Things Go’ te produceren en uit te voeren. Haar films werden vertoond op diverse festivals waaronder het Impakt Festival, Reykjavik International Film Festival en het Nederlands Film Festival. Met de subsidies die Martes kreeg van het Nederlands FilmFonds en het Mondriaanfonds, heeft ze films gemaakt in Nederland, New York en Senegal.

Martes verbleef in 2017 als artist in residence met steun van het Mondriaanfonds, drie maanden in Japan. Hier maakte ze de film ‘Where the pink roses bloom even in November’. Dit rondde ze af met twee solo-exposities in Ukiha en Tokyo. Haar film Terra Ingonita ging in 2018 in premiere bij Filmhuis Cavia in Amsterdam. Dit was onderdeel van de tentoonstelling DiasporicSelf: Black Togetherness as Lingua Franca.

Benieuwd naar de film ‘The Revolutions That Did (Not) Happen’? Je kan de film o.a. in museum De Pont aanschouwen tot 28 november 2021.

Wil je meer zien van Silvia Martes’ werk? Check het via haar website!

Gerelateerd

Dat is een mooie gedachte, dat ik gewoon uitvoer wat er naar me toekomt.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?