Sunday Scroll #108: Wie is Kylie Marume?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Kylie Marume. 

Kylie Marume is een 19-jarige Zimbabwaans-Britse kunstenaar, gevestigd in Engeland. In haar werk specialiseert ze zich in het verbeelden van vrouwelijke figuren, zowel in olieverf als op digitale wijze. Vaak combineert ze deze figuren met de natuur, met als doel het vrouwelijk lichaam te destigmatiseren en tegelijkertijd maatschappelijke normen en gedragingen uit te dagen.

Marume verhuisde in 2004 naar het Verenigd Koninkrijk en begon kunst toen in te zetten als een communicatiemiddel. Opgroeiend in Engeland ontwikkelde Marume haar creatieve skills, waarin ze haar ervaringen als vrouw van kleur verbeeldde in surrealistische en symbolische scenarios.

Marume’s werken zijn intiem, confronterend en proberen de stigma’s rondom het (naakte) vrouwelijke lichaam te doorbreken. Zelf noemt ze haar werken storytelling pieces – kunstwerken die echt een verhaal vertellen.
De zoektocht naar haar eigen feminisme begon in haar vroege tienerjaren. Het gaf Marume een boost om zich comfortabel te voelen in haar lichaam en met haarzelf. Kunst was hierin een vorm van communicatie en zelfacceptatie.

De coronapandemie was voor de kunstenaar de start van het creëren van meer werk en het definiëren van wie ze wilde zijn als kunstenaar. Marume begon meer vrouwelijke naaktportretten te schilderen en verhalen te verbeelden. Deze verhalen waren confronterend en soms controversieel, maar altijd dicht bij haarzelf. Het heeft haar jaren gekost om tot de kunst te komen die ze vandaag de dag maakt.

Zoals Marume zelf benoemd, ontwikkeling kan er steeds anders uitzien en mensen kunnen veranderen. Zelf denkt ze dat ze haar hoogtepunt nog niet heeft bereikt en nog veel meer te vertellen heeft. Tegelijkertijd voelt ze dat ze nog nooit zo dicht bij zichzelf heeft gestaan in het werk dat ze maakt als op dit moment.

Kunst is voor haar een uitlaatklep voor alles. De reacties die ze krijgt op wat ze maakt, verwacht ze vaak van tevoren. Dit geeft haar het vertrouwen om niet te veel te luisteren naar de mening van anderen of te zoeken naar goedkeuring.

Maar haar werk Gardenkeeper kreeg meer kritiek en controverse dan andere werken. De reacties zijn erg gemengd, sommige mensen kijken er liever niet naar, omdat ze het niet prettig vinden om te zien. In het werk is een onthoofde man te zien. In de ogen van Marume vernietigt het werk de male gaze.

Naast haar persoonlijke werken is Kylie Marume een samenwerking aangegaan met het vrouwelijk-geleid online brillenmerk Polette, een merk dat zich hard maakt voor de verandering van de status-quo. Met de speciale limited edition collectie Orgasmic brengt Polette een hommage aan de vulva, die symbool staat voor vrouwelijk genot en seksualiteit. Marume maakte hiervoor een speciaal artwork, waarin het gezicht uit de zonnebloem staat voor een spiegel. Het is een symbool voor zelfacceptatie en de zonnebloem creëert de connectie tussen het menselijk lichaam en de natuur. Voor haar is de samenwerking heel passend, de natuur speelt een grote rol in haar werken en het is voor haar logisch om het menselijk lichaam en de natuur te verbinden, en de symbolische relatie tussen de twee over te brengen. Haar doel om de stigma’s van het menselijk lichaam tegen te gaan, komt ook hierin terug.

Vanaf 15 november worden de kunstwerken, waaronder die van Kylie Marume geveild. De opbrengst van de veiling gaat naar het goede doel. Houd de Polette Orgasmic pagina in de gaten voor de werken van Kylie Marume en de andere amazing kunstenaars Phoebe Crossing, Charlotte Willcox, Christine Yahya, Lilia Luganskaia, Cynthia & Ester van @Lekkerblijvenlikken en Capucine Poumailloux.

Wil je meer zien van Kylie Marume? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish