Sunday Scroll #110: Wie is Suzan Drummen?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker. Deze week: Suzan Drummen.

Suzan Drummen (1963) is collagemaker, fotograaf, installatiekunstenaar en schilder. Met haar indrukwekkende installaties met duizenden kleine, glinsterende kristallen, spiegels en andere stenen probeert ze de kijker te verleiden om dichterbij te komen. Van een afstand lijkt het werk geordend, maar dichterbij raak je gedesoriënteerd door alle details en weerspiegelingen.

Drummen, geboren in Heerlen, groeide in een druk gezin – en hier genoot ze erg van. Volgens haar is deze warme leefomgeving cruciaal geweest voor haar werk. Op achtjarige leeftijd kwam het kleine meisje voor het eerst in de Dom van Keulen. Zoiets indrukwekkends had ze nog nooit gezien. Op de kunstacademie in Maastricht probeerde ze iets te maken met een soortgelijke impact. Zo startte haar zoektocht naar een eigen stijl. Nu legt ze met haar kleurrijke, feestelijk ogende patronen een netwerk over de wereld. Spelend met de ruimte, contrasten en het waarnemend vermogen van de kijker creëert ze een geordende chaos.

Later verhuisde de kunstenaar van Maastricht naar Amsterdam om daar te studeren aan de Rijksacademie. Deze verhuizing heeft veel voor haar betekend – het was niet alleen enorm inspirerend, maar hielp haar ook een eigen positie te ontwikkelen in de samenleving.

Al het werk van Drummen heeft onlosmakelijk iets met elkaar te maken, maar het is niet lineair. Ze maakt vaak sprongen in de tijd en herhaling is voor haar erg belangrijk. Alles wordt behouden en verder onderzocht. De kunst wordt in veel opzichten steeds voller en complexer.

Inmiddels heeft de kunstenaar al een indrukwekkende lijst aan exposities op haar naam staan. Ook heeft ze een boek geschreven over haar proces in de kunst. Ze vat hierin haar werk van alle periodes samen in chronologische volgorde.

Wil je meer zien van Suzan Drummen? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish