Sunday Scroll #111: Wie is Cassi Namoda?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker. Deze week: Cassi Namoda.

Cassi Namoda (1988) is een kunstschilder en performanceartiest uit Mozambique. In haar werk onderzoekt ze sociale dynamieken, gemengde culturen en identiteiten. Namoda schildert beelden uit het dagelijks leven en toont een genuanceerd portret van postkoloniaal Mozambique in een steeds meer geglobaliseerde wereld.

De werken van Namoda hebben iets weg van een film; de beelden lijken vluchtig vastgelegd te zijn binnen een groter verhaal. De schilderijen variëren van drukke, gezichtsloze menigten tot close-ups van individuen. De kunstenaar verweeft haar eigen herinneringen en verbeeldingskracht met archieffoto’s en kunst van anderen. Op deze manier reflecteert ze op de culturele aspecten van Mozambique, haar geboorteplaats en woonplaats voor meerdere jaren.

Door de brede penseelstreken en kleurrijke composities neemt Namoda de kijker mee in het even van haar personages, die hen blijdschap, angst, liefde en pijn laten zien. De achtergronden in haar werken bestaan vaak uit één kleur en laten hiermee een bepaald gevoel zien.

Naast haar kunstwerken creëert Namoda performances in lijn met de thema’s van haar schilderijen. In de performance Tea of Nostalgia dompelde ze Mozambikaanse theebladeren in een koloniaal theeservies, een symbool voor het verenigen van het heden en verleden.

Namoda werd in 2020 uitgeroepen tot een van de Rising Arts Stars door Elephant Magazine. Ook kreeg ze de opdracht van Vogue Italia om een omslag te schilderen voor hun januarinummer. Haar werk is momenteel te zien in de collectie van het Pérez Art Museum in Miami, Studiomuseum in Haarlem en het Baltimore Museum of Art.

Benieuwd naar het werk van Cassie Namoda? Check het op haar Instagram!

 

Beeld: Satchel

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish