Sunday Scroll #112: Wie is Pipilotti Rist?

Pipilotti Rist (1962) is een Zwitserse videokunstenares. Haar volledige naam is
Elisabeth Charlotte Rist en haar artiestennaam is geïnspireerd op Pippi Langkous. Net als Pippi ziet Rist zichzelf namelijk als een vrouw die de wereld onderzoekt op een speelse wijze.

Rist werd in 1986 bekend in Zwitserland met haar afstudeervideo ‘I’m Not The Girl Who Misses Much’. In deze acht minuten durende video is de kunstenaar zelf dansend als een marionet te zien. Internationale bekendheid behaalde ze in 1992 met haar video ‘Pickelporno’, waarin ze seks op een vrouwelijke en intuïtieve manier uitbeeldt. Door de jaren heen heeft het werk van Rist zich ontwikkeld van op zich staande video’s naar ruimtelijk geprojecteerde films en ruimtevullende installaties waarmee interactie met het publiek wordt opgezocht.

Voor haar video’s gebruikt de kunstenaar felle kleuren om het gevoel van de ‘echte’ wereld te verminderen. Expressiviteit is voor haar belangrijker dan realisme. Zelf vergelijkt ze haar werken met bewegende schilderijen.

De technieken die Rist gebruikt voor haar video’s komen overeen met de techniek die wordt gebruikt in videoclips. De video’s bestaan vaak uit verschillende shots die op basis van ritme worden gemonteerd. Door middel van de techniek chromakey, waarbij videobeelden over elkaar gelegd worden, bestaan de uiteindelijke beelden vaak uit meerdere lagen. Daarnaast maakt ze gebruik van verschillende camerabewegingen en effecten, zoals een fisheye lens om extreme close-ups te kunnen filmen.

Door velen wordt het werk van Pipilotti Rist gecategoriseerd als feministisch, maar zelf ziet ze haar werk meer als haar persoonlijke en eigenzinnige manier om de wereld te bekijken. Haar werken zijn onder andere geëxposeerd in het Centraal Museum Utrecht en in Museum Boijmans van Beuningen.

Wil je meer weten over Pipilotti Rist? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?