Sunday Scroll #112: Wie is Pipilotti Rist?

-

Pipilotti Rist (1962) is een Zwitserse videokunstenares. Haar volledige naam is
Elisabeth Charlotte Rist en haar artiestennaam is geïnspireerd op Pippi Langkous. Net als Pippi ziet Rist zichzelf namelijk als een vrouw die de wereld onderzoekt op een speelse wijze.

Rist werd in 1986 bekend in Zwitserland met haar afstudeervideo ‘I’m Not The Girl Who Misses Much’. In deze acht minuten durende video is de kunstenaar zelf dansend als een marionet te zien. Internationale bekendheid behaalde ze in 1992 met haar video ‘Pickelporno’, waarin ze seks op een vrouwelijke en intuïtieve manier uitbeeldt. Door de jaren heen heeft het werk van Rist zich ontwikkeld van op zich staande video’s naar ruimtelijk geprojecteerde films en ruimtevullende installaties waarmee interactie met het publiek wordt opgezocht.

Voor haar video’s gebruikt de kunstenaar felle kleuren om het gevoel van de ‘echte’ wereld te verminderen. Expressiviteit is voor haar belangrijker dan realisme. Zelf vergelijkt ze haar werken met bewegende schilderijen.

De technieken die Rist gebruikt voor haar video’s komen overeen met de techniek die wordt gebruikt in videoclips. De video’s bestaan vaak uit verschillende shots die op basis van ritme worden gemonteerd. Door middel van de techniek chromakey, waarbij videobeelden over elkaar gelegd worden, bestaan de uiteindelijke beelden vaak uit meerdere lagen. Daarnaast maakt ze gebruik van verschillende camerabewegingen en effecten, zoals een fisheye lens om extreme close-ups te kunnen filmen.

Door velen wordt het werk van Pipilotti Rist gecategoriseerd als feministisch, maar zelf ziet ze haar werk meer als haar persoonlijke en eigenzinnige manier om de wereld te bekijken. Haar werken zijn onder andere geëxposeerd in het Centraal Museum Utrecht en in Museum Boijmans van Beuningen.

Wil je meer weten over Pipilotti Rist? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish