Sunday Scroll #113: Wie is Chae Eun Rhee?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Chae Eun Rhee!

De Koreaanse kunstenaar Chae Eun Rhee (1979) woont en werkt in Seoul en is artist-in-residence bij het Seoul Museum of Art. Eun Rhee staat bekent om haar monumentale schilderijen. Net op het moment dat je begint door te krijgen wat je ziet, ontdek je weer wat nieuws. Haar werken zijn verzamelingen van tijd, media en geschiedenis, die dwars door elkaar heen bewegen.

Eun Rhee studeerde aan de School of the Art Institute of Chicago. Hierna nam ze deel aan verschillende kunstprogramma’s, waaronder dat van de Rijksacademie in Nederland in 2020.

De kunstenaar voelt een band met de westerse kunstcultuur. Zo kun je de kunst van verschillende westerse kunstenaars, zoals Pieter Bruegel en Jan van Eck, herkennen in haar eigen werk. De schilderijen van Eun Rhee doen denken aan kunst voor de Verlichting en de Renaissance. In die tijd werd kunst opgebouwd in andere, niet lineaire patronen van tijd en plaats. Dit creëert een verassend en fris perspectief op onze wereld.

Goed kijkend naar haar werk, is het verhaal achter de verf met metaforen en symbolen te ontcijferen. Eun Rhee gebruikt kunst als medium om het hedendaagse leven te bekritiseren. Ze maakt beelden uit sociale media en de kunstgeschiedenis eigen – en combineert ze vervolgens om een satirisch beeld te vormen. Met een parodie-achtige ondertoon herhaalt ze problemen waarmee men tot op de dag van vandaag nog geconfronteerd wordt. Op deze manier probeert Chae Eun bekende, vastgeroeste verhalen te veranderen en er een nieuwe betekenis aan te geven.

Het werk van Eun Rhee is onder andere te zien in de collecties van Centraal Museum Utrecht en Museum de Fundatie.

Wil je meer weten over Chae Eun Rhee? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?