Sunday Scroll #113: Wie is Chae Eun Rhee?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Chae Eun Rhee!

De Koreaanse kunstenaar Chae Eun Rhee (1979) woont en werkt in Seoul en is artist-in-residence bij het Seoul Museum of Art. Eun Rhee staat bekent om haar monumentale schilderijen. Net op het moment dat je begint door te krijgen wat je ziet, ontdek je weer wat nieuws. Haar werken zijn verzamelingen van tijd, media en geschiedenis, die dwars door elkaar heen bewegen.

Eun Rhee studeerde aan de School of the Art Institute of Chicago. Hierna nam ze deel aan verschillende kunstprogramma’s, waaronder dat van de Rijksacademie in Nederland in 2020.

De kunstenaar voelt een band met de westerse kunstcultuur. Zo kun je de kunst van verschillende westerse kunstenaars, zoals Pieter Bruegel en Jan van Eck, herkennen in haar eigen werk. De schilderijen van Eun Rhee doen denken aan kunst voor de Verlichting en de Renaissance. In die tijd werd kunst opgebouwd in andere, niet lineaire patronen van tijd en plaats. Dit creëert een verassend en fris perspectief op onze wereld.

Goed kijkend naar haar werk, is het verhaal achter de verf met metaforen en symbolen te ontcijferen. Eun Rhee gebruikt kunst als medium om het hedendaagse leven te bekritiseren. Ze maakt beelden uit sociale media en de kunstgeschiedenis eigen – en combineert ze vervolgens om een satirisch beeld te vormen. Met een parodie-achtige ondertoon herhaalt ze problemen waarmee men tot op de dag van vandaag nog geconfronteerd wordt. Op deze manier probeert Chae Eun bekende, vastgeroeste verhalen te veranderen en er een nieuwe betekenis aan te geven.

Het werk van Eun Rhee is onder andere te zien in de collecties van Centraal Museum Utrecht en Museum de Fundatie.

Wil je meer weten over Chae Eun Rhee? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish