Sunday Scroll #114: Wie is Thenjiwe Niki Nkosi?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Thenjiwe Niki Nkosi.

Thenjiwe Niki Nkosi (1980) is een Zuid-Afrikaans-Amerikaanse kunstenaar die in haar schilderijen een combinatie maakt van een minimalistische esthetiek en sociale rechtvaardigheid. De rust in haar werk staat in contrast met de chaos van de realiteit als het gaat om identiteit, ras, macht, geheugen, migratie en atletiek.

Hoewel Nkosi vooral bekend staat als schilder, maakt ze ook films, installaties en performances. In haar werk onderzoekt ze de maatschappij, architectuur, macht en politiek. De schilderijen in olieverf verbeelden strakke, geometrische scénes van mensen en architectuur in pastelkleuren.

Nkosi voelt een bepaalde verwachting om over haar identiteit te praten, maar verlangt er ook naar om werk te maken waar dit geen hoofdrol speelt. Tegelijkertijd ziet ze dat haar identiteit invloed heeft op het werk dat ze maakt.

Ook architectuur komt aan bod in het werk van Nkosi. De strakke composities hebben wat weg van minimalistische, abstracte schilderijen. Met weinig informatie creëert de kunstenaar diepte en een architectonisch ontwerp. Het werk bevraagt het effect van een lichaam in een ruimte en hoe die ruimte is zonder het lichaam.

Het werk van Nkosi is wereldwijd tentoongesteld. Van Zuid-Afrika tot de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.
Tijdens haar eerste solotentoonstelling in de Stevenson Gallery in Johannesburg wilde de kunstenaar aandacht vestigen op de relatie tussen het individu en het collectief. De tussenmomenten die onderdeel zijn van de performance worden volgens haar namelijk vaak over het hoofd gezien, terwijl deze onderdeel zijn van het geheel. Deze boodschap komt ook terug in haar film Suspension, die te zien was in een online show over videokunst. De film bestaat uit een compilatie beelden van zwarte topgymnasten van over de hele wereld in de momenten vlak voor ze moesten presteren.

Wil je meer zien van Thenjiwe Niki Nkosi? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish