Sunday Scroll #115: Wie is Haegue Yang?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Haegue Yang.

Haegue Yang (1971) is een Zuid-Koreaanse installatiekunstenaar. In haar kunst verwerkt ze alledaagse huishoudelijke voorwerpen in complexe en doordachte installaties.

In 1994 behaalt Yang haar Bachelor of Fine Arts aan de Seoul National University in Korea, om vervolgens naar Duitsland te verhuizen. In Duitsland begint ze aan een master aan de Städelschule Frankfurt am Main, die ze in 1999 afrondt. Haar artistieke carrière begint in de late jaren negentig. Verschillende voorwerpen haalt ze uit hun functionele context, om er andere connotaties en betekenissen aan te geven.

Yang staat bekend om haar creatieve gebruik van de Venetiaanse jaloezieën. Ook worden haar installaties gecreëerd door poëzie, politiek en menselijke emoties. Ze communiceert niet met taal, maar op een visuele manier door zintuigelijke ervaringen te prikkelen met geur, geluid en licht. Ze onderzoekt de affectieve krachten van materiaal door het onderscheid tussen modern en premodern uit balans te halen. In de installaties verbindt ze verschillende politieke boodschappen met geschiedenissen, als een poging om de huidige tijd te begrijpen en bekritiseren. Yang’s werk toont dat verhalen begrijpelijk gemaakt kunnen worden zonder dat daar taal voor nodig is.

De kunstenaar werkt en woont in Berlijn én Seoul, maar haar hoofdstudio bevindt zich in Kreuzberg. Ook haar werk reist de hele wereld over. Zo zijn haar exposities op verschillende plekken te zien geweest, waaronder China, Engeland, Frankrijk en New York.

Wil je meer zien van Haegue Yang? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish