Sunday Scroll #115: Wie is Haegue Yang?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Haegue Yang.

Haegue Yang (1971) is een Zuid-Koreaanse installatiekunstenaar. In haar kunst verwerkt ze alledaagse huishoudelijke voorwerpen in complexe en doordachte installaties.

In 1994 behaalt Yang haar Bachelor of Fine Arts aan de Seoul National University in Korea, om vervolgens naar Duitsland te verhuizen. In Duitsland begint ze aan een master aan de Städelschule Frankfurt am Main, die ze in 1999 afrondt. Haar artistieke carrière begint in de late jaren negentig. Verschillende voorwerpen haalt ze uit hun functionele context, om er andere connotaties en betekenissen aan te geven.

Yang staat bekend om haar creatieve gebruik van de Venetiaanse jaloezieën. Ook worden haar installaties gecreëerd door poëzie, politiek en menselijke emoties. Ze communiceert niet met taal, maar op een visuele manier door zintuigelijke ervaringen te prikkelen met geur, geluid en licht. Ze onderzoekt de affectieve krachten van materiaal door het onderscheid tussen modern en premodern uit balans te halen. In de installaties verbindt ze verschillende politieke boodschappen met geschiedenissen, als een poging om de huidige tijd te begrijpen en bekritiseren. Yang’s werk toont dat verhalen begrijpelijk gemaakt kunnen worden zonder dat daar taal voor nodig is.

De kunstenaar werkt en woont in Berlijn én Seoul, maar haar hoofdstudio bevindt zich in Kreuzberg. Ook haar werk reist de hele wereld over. Zo zijn haar exposities op verschillende plekken te zien geweest, waaronder China, Engeland, Frankrijk en New York.

Wil je meer zien van Haegue Yang? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?