Sunday Scroll #116: Wie is Kudzanai-Violet Hwami?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: schilderkunstenaar Kudzanai-Violet Hwami.

Kudzanai-Violet Hwami (1993) is geboren in Gutu, Zimbabwe. Tegenwoordig is ze gevestigd in Londen. Deze kunstschilder onthult een persoonlijke visie op het Zuid-Afrikaanse leven. Op basis van haar ervaringen met natuurveranderingen en ontheemding, combineert ze in haar schilderijen online beelden en persoonlijke foto’s die het verleden en het heden samenbrengen. De levendige olieverfschilderijen stellen vragen over ontheemding, verstrooiing en identiteit.

In 2016 studeerde ze af aan het Wimbledon College of Arts met een Bachelor of Fine Arts. Ditzelfde jaar werd ze bekroond met de Clyde & Co. Award en de Young Achiever of the Year Award tijdens de Zimbabwean International Women’s Awards. Het jaar daarop, in 2017, organiseerde Hwami haar eerste solotentoonstelling genaamd ‘If You Keep Going South, You’ll Meet Yourself’.

Veel van haar schilderijen bevatten zelfportretten en afbeeldingen van haar naasten en verre familie. Experimenterend gaat de kunstenaar aan de slag met fotografie en digitale collages, gecombineerd met felgekleurde olieverf. Hierin laat ze zich echter niet beperken, ook andere technieken zoals zeefdruk en houtskool komen aan bod in haar werk.

Krachtig afgebeelde naakte lichamen zijn een ander uitgangspunt in het werk van Hwami. Hiermee stelt ze vragen over het zwarte lichaam en de representatie daarvan, maar ook over seksualiteit, gender en spiritualiteit. Ze laat zich inspireren door muziek, ZimHeavy & Afrobeats, literatuur van Aleksandr Solzjenitsyn en Carl Jung, en haar eigen voortdurende zoektocht naar haarzelf.

In 2019 doet Hwami als jongste kunstenaar mee aan de Biënnale van Venetië, als onderdeel van het Zimbabwe Paviljoen. Ook organiseer ze haar eerste solotentoonstelling in Londen en begint ze aan een studie aan de Ruskin School of Art.

Ondertussen heeft de kunstenaar al meerdere landen bezocht met haar werk, waaronder Frankrijk, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. Hwami zegt dat haar werk niet langer beperkt is tot één plek. Ze ervaart Zimbabwe, Zuid-Afrika en het Verenigd Koningrijk tegelijkertijd in haar geest.

Wil je meer zien van Kudzanai-Violet Hwami? Check het op haar Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish