Sunday Scroll #117: Wie is Bisa Butler?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week:kunstenaar Bisa Butler.

Bisa Butler (1973) is een Amerikaanse kunstenaar en staat bekend om haar kleurrijke gequilte portretten ter ere van zwarte levens – van alledaagse personen tot historische figuren. Met haar quilts wil Bisa Butler naar eigen zeggen ‘de verhalen vertellen welke door de tijd heen misschien vergeten worden.’  

Butler is geboren in Orange, New Jersey en groeide op in South Orange. Ze studeerde in 1991 af aan Columbia High School and behaalde cum laude haar major in fine art aan Howard University waar ze verschillende werken bestudeerde en lectures bijwoonde van prominente zwarte kunstenaars als Lois Mailou Jones. Haar bachelordiploma was in schilderen, maar ze zegt zelf nooit echt een connectie te hebben gevoeld met dat medium. 

In 2004 voltooide Bisa Butler een master in kunsteducatie aan de Montclair State University. Ze volgde daar een les over kunst met textielvezels, welke haar inspireerde om te gaan werken met quilten als medium. Als kinde zijne keek ze al naar haar moeder en oma terwijl zij aan het naaien waren, van hen heeft Butler dit ook geleerd. Na de les maakte Bisa Butler een quilt voor haar grootmoeder die op dat moment op haar sterfbed lag, vanaf dat moment houdt Butler zich bezig met quilten. 

De onderwerpen van Bisa Butler’s quilts zijn Afro-Amerikanen uit de ‘gewone’ lagen van de bevolking – die bijvoorbeeld voor een formeel familieportret hebben gezeten of zijn vastgelegd door een passerende fotograaf. Deze mensen hebben net als de bouwers van het Witte Huis geen naam of bijschriften om te vertellen wie zij waren. 

Zoals Butler zelf omschrijft: ‘Mijn gemeenschap is al honderden jaren gemarginaliseerd. Terwijl we vlak naast onze witte tegenhangers stonden die de geschiedenis creëerden en beleefden, zijn onze bijdragen en perspectieven genegeerd, niet opgenomen en verloren gegaan.’ Met haar werken vertelt ze deze kant van het verhaal – de Afro-Amerikaanse kant van het Amerikaanse leven. ‘De geschiedenis is het verhaal van mannen en vrouwen, maar het verhaal wordt beheerst door degenen die de pen vasthouden.’ 

Naast haar werk als kunstenaar gaf Butler meer dan tien jaar kunstlessen aan de Newark Public Schools. Momenteel woont en werkt ze in New Jersey en wordt vertegenwoordigd door de Claire Oliver Gallery in Harlem.

Wil je meer weten over Bisa Butler? Volg haar dan op instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish