Sunday Scroll #119: Wie is Chila Kumari Singh Burman?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Chila Kumari Singh Burman.

Chila Kumari Singh Burman, geboren in Liverpool, beschrijft zichzelf als een
‘Punjabi Liverpudlian’ die haar Indiase roots graag combineert met populaire cultuur.
Punjab is een regio in het noorden van India. Burman omschrijft haar kunst als ‘leuke, speelse, brutale magische reizen die gelukkig en verrukkelijk zijn’.

Burman gebruikt graag felle kleuren en onverwachte stijlen om haar werk te creëren. Ze combineert verschillende technieken waaronder schilderen, collage en printen met elkaar; dit staat bekend als ‘mixed media’.

Eén van de bekendste stukken van de kunstenaar is een gigantische sculptuur van een ijshoorn met glitters, met een chocoladevlok erop. Dit kunstwerk heet Eat Me Now en is geïnspireerd op haar vader die een ijscowagen bezat. Ook heeft Burman een echte tuk-tuk versierd met onverwachte versieringen zoals inpakpapier uit Nepal, edelstenen uit Sri Lanka, kerstverlichting, Indiase stickers en gigantische plastic wimpers. Daarnaast besteedde ze twaalf jaar aan het maken van een zelfportret getiteld ‘Auto Portrait’.
Burman verzamelt graag glimmende dingen. Haar studio in Hackney, Oost-Londen, is gevuld met schatten die ze tijdens haar reizen heeft gevonden, zoals retro sieraden, oude artefacten, glinsterende pailletten, Chinese papieruitsparingen en bindi’s.

Benieuwd naar het werk van Chila Kumari Singh Burman? Bekijk het via haar site of haar Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish