Sunday Scroll #120: Wie is Sandra Mujinga?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker. Deze week: Sandra Mujinga.

Sandra Mujinga (1989) is een Noorse kunstenaar en muzikant. Ze woont en werkt in Oslo en Berlijn en laat zich inspireren door het dierenrijk en sciencefiction. Deze inspiraties uiten zich in sculpturen, installaties, films, muziek en teksten. Haar exposities variëren van online tot offline expositieruimtes.

Mujinga studeerde aan de Malmö Kunstacademie en de Academie voor Schone Kunsten in Wenen. Na haar afstuderen heeft ze exposities georganiseerd op verschillende plekken in de wereld. Zo was ze onder andere te zien in Nederland, Duitsland, Noorwegen, Wenen en New York.

Haar exposities bevinden zich in een donkere ruimte waar sculpturen te zien zijn die lijken op gedaantes met octopusachtige tentakels en gespierde bodybuilders. Het vraagt je een dergelijke mate van concentratie om de gedaantes te zien in de duisternis. De opstelling van de sculpturen is geïnspireerd op de manier waarop olifanten zich voortbewegen in het donker. Zonder licht is het gezichtsveld van een olifant bewerkt en moeten de groep olifanten samenwerken om het zicht op de omgeving te optimaliseren. Door het donker bewegen is voor de olifant een overlevingsstrategie om te ontkomen van stropers. Ook Mujinga’s fascinatie voor sciencefiction, waar samenlevingen vaak veranderen om een dreigende ondergang te voorkomen, is dan niet vreemd.

Transformatie, aanpassingsvermogen en onzichtbaarheid zijn terugkerende onderwerpen in het werk van de kunstenaar. Haar interesse in bodybuilders lijkt dan los te staan van deze thema’s, maar toch past het er voor haar juist goed bij. De omvang en spiermassa van een bodybuilder doen het oorspronkelijke lichaam verdwijnen: een nieuwe vorm van transformatie en onzichtbaarheid.

Zelf ziet Mujinga de terugkerende thema’s als een reactie op de zichtbaarheid van het internet. Haar werk is een tegenbeweging en gaat over het verlangen om onzichtbaar te zijn, al is het maar voor eventjes.

Wil je meer zien van Sandra Mujing? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish