Sunday Scroll #120: Wie is Sandra Mujinga?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker. Deze week: Sandra Mujinga.

Sandra Mujinga (1989) is een Noorse kunstenaar en muzikant. Ze woont en werkt in Oslo en Berlijn en laat zich inspireren door het dierenrijk en sciencefiction. Deze inspiraties uiten zich in sculpturen, installaties, films, muziek en teksten. Haar exposities variëren van online tot offline expositieruimtes.

Mujinga studeerde aan de Malmö Kunstacademie en de Academie voor Schone Kunsten in Wenen. Na haar afstuderen heeft ze exposities georganiseerd op verschillende plekken in de wereld. Zo was ze onder andere te zien in Nederland, Duitsland, Noorwegen, Wenen en New York.

Haar exposities bevinden zich in een donkere ruimte waar sculpturen te zien zijn die lijken op gedaantes met octopusachtige tentakels en gespierde bodybuilders. Het vraagt je een dergelijke mate van concentratie om de gedaantes te zien in de duisternis. De opstelling van de sculpturen is geïnspireerd op de manier waarop olifanten zich voortbewegen in het donker. Zonder licht is het gezichtsveld van een olifant bewerkt en moeten de groep olifanten samenwerken om het zicht op de omgeving te optimaliseren. Door het donker bewegen is voor de olifant een overlevingsstrategie om te ontkomen van stropers. Ook Mujinga’s fascinatie voor sciencefiction, waar samenlevingen vaak veranderen om een dreigende ondergang te voorkomen, is dan niet vreemd.

Transformatie, aanpassingsvermogen en onzichtbaarheid zijn terugkerende onderwerpen in het werk van de kunstenaar. Haar interesse in bodybuilders lijkt dan los te staan van deze thema’s, maar toch past het er voor haar juist goed bij. De omvang en spiermassa van een bodybuilder doen het oorspronkelijke lichaam verdwijnen: een nieuwe vorm van transformatie en onzichtbaarheid.

Zelf ziet Mujinga de terugkerende thema’s als een reactie op de zichtbaarheid van het internet. Haar werk is een tegenbeweging en gaat over het verlangen om onzichtbaar te zijn, al is het maar voor eventjes.

Wil je meer zien van Sandra Mujing? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

Dat is een mooie gedachte, dat ik gewoon uitvoer wat er naar me toekomt.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?