Sunday scroll #122: Wie was Emma Amos?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Emma Amos.

Emma Amos was een kunstenares, pedagoge en activiste. Beïnvloed door moderne West-Europese kunst, abstract expressionisme, de Civil Rights-beweging en feminisme, werd Amos in haar kunst aangetrokken tot het onderzoeken van racisme, seksisme, en etnocentrisme.

Als kunstenares die bekend stond om het aankaarten van maatschappelijke problemen, maakte Amos ongegeneerd kunst die de ervaringen van zwarte vrouwen weerspiegelde. Dit deed ze zelfs wanneer deze kunst weinig tot geen reactie opriep van haar mannelijke collega’s en critici. Ze werd diepgaand beïnvloed door de burgerrechten en de zwarte bewegingen die erkenning eisten in de kunstwereld.

Amos werd in 1964 lid van Spiral, een belangrijk Afro-Amerikaans collectief. Maar al gauw merkte ze dat vrouwen vaak over het hoofd gezien werden in de strijd voor zwarte vertegenwoordiging in de kunstwereld. Daarna raakte ze betrokken bij verschillende feministische collectieven, waaronder Heresies van 1982 tot 1993, en de Guerilla Girls in 1985. Als één van de weinige zwarte leden van het Heresies-collectief, speelde de kunstenaar een belangrijke rol bij de publicatie van een nummer van hun tijdschrift, waarin werd gesproken over ras binnen de feministische kunstbeweging.

In Amos’ vroege abstracte werken experimenteerde ze veel met kleur en ruimte. In deze werken beeldde een jonge vrouw die nog maar aan het begin van haar carrière in New York City stond zichzelf vaak uit in gedurfde en kleurrijke composities. Het zorgeloze karakter van deze schilderijen maakte later plaats voor meer volwassen reflecties van Amos’ rollen als moeder, echtgenote en kunstenaar toen ze in de jaren ‘70 haar gezin opbouwde.

 

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?