Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Emma Amos.
Emma Amos was een kunstenares, pedagoge en activiste. Beïnvloed door moderne West-Europese kunst, abstract expressionisme, de Civil Rights-beweging en feminisme, werd Amos in haar kunst aangetrokken tot het onderzoeken van racisme, seksisme, en etnocentrisme.
Als kunstenares die bekend stond om het aankaarten van maatschappelijke problemen, maakte Amos ongegeneerd kunst die de ervaringen van zwarte vrouwen weerspiegelde. Dit deed ze zelfs wanneer deze kunst weinig tot geen reactie opriep van haar mannelijke collega’s en critici. Ze werd diepgaand beïnvloed door de burgerrechten en de zwarte bewegingen die erkenning eisten in de kunstwereld.
Amos werd in 1964 lid van Spiral, een belangrijk Afro-Amerikaans collectief. Maar al gauw merkte ze dat vrouwen vaak over het hoofd gezien werden in de strijd voor zwarte vertegenwoordiging in de kunstwereld. Daarna raakte ze betrokken bij verschillende feministische collectieven, waaronder Heresies van 1982 tot 1993, en de Guerilla Girls in 1985. Als één van de weinige zwarte leden van het Heresies-collectief, speelde de kunstenaar een belangrijke rol bij de publicatie van een nummer van hun tijdschrift, waarin werd gesproken over ras binnen de feministische kunstbeweging.
In Amos’ vroege abstracte werken experimenteerde ze veel met kleur en ruimte. In deze werken beeldde een jonge vrouw die nog maar aan het begin van haar carrière in New York City stond zichzelf vaak uit in gedurfde en kleurrijke composities. Het zorgeloze karakter van deze schilderijen maakte later plaats voor meer volwassen reflecties van Amos’ rollen als moeder, echtgenote en kunstenaar toen ze in de jaren ‘70 haar gezin opbouwde.