Sunday scroll #123: Wie is Takako Saito?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Takako Saito.

Dochter van een landeigenaar en de jongste in een gezin van drie kinderen; Saito Takako
(92) beleefde een vredige jeugd in Sabae-Shi, Japan.

Takako heeft Psychologie gestudeerd aan de Japan Women’s University. Daarna is ze
lerares geworden. In 1953 raakte ze betrokken bij Sōzō Biiku Undŏ , een beweging voor
creatief onderwijs. Tijdens één van de vele workshops die georganiseerd werden door deze
groep, ontmoette ze kunstenaar Ay-O. Dankzij deze vriendschap kwam ze in contact met de avant-gardebewegingen in Tokio. Ay-O verhuisde vanaf 1958 naar New York. Aangetrokken door de verhalen van haar vriend vertrekt Takako in 1963 zelf ook naar The Big Apple.

In New York ontmoet de kunstenaar George Maciunas, die haar voorstelt aan de Fluxus-groep. Het was vanaf 1964 dat dit collectief begon met het publiceren van tijdschriften. Maciunas heeft Takako hierna ook gevraagd om een aantal kunstwerken te maken, die uiteindelijk een aantal van haar bekendste werken zijn geworden. De namen van deze werken zijn Nut & Bolt Chess en Smell Chess.

Vanaf 1965 onderzocht Takako het idee van spel, interactie en muziek in haar kunst en deed ze haar eerste optredens. Zo nodigde ze het publiek bijvoorbeeld uit om met papieren
kubussen te spelen. Hierna heeft ze van 1968 tot 1978 gereisd en is ze uiteindelijk gesetteld in Düsseldorf.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish