Sunday Scroll #127: Wie is Tamiko Thiel?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Tamiko Thiel.

Tamiko Thiel (1967) geboren in Oakland, Californië is een kunstenaar die bekend staat om haar digitale werken. In haar kunst speelt ze met het samenspel van plaats, ruimte, het lichaam en culturele identiteit.

Thiel is de dochter van de Japans-Amerikaanse kalligraaf, Midori Kono Thiel. Ze groeide op in Seattle en is nu gevestigd in Duitsland. De kunstenaar studeerde aanStanford University en behaalde daar haar B.S. degree in Product Design. Vervolgens behaalde ze haar M.S. degreein Mechanical Engineering aan het Massachusetts Institute of Technology. Later behaalde ze ook nog haar diploma in Applied Graphics aan de Academy of Fine Arts in Münster.

Haar carrière begon als productontwerper bij Hewlett-Packard. Later werkte ze bij Thinking Machines, waar ze aan het hoofd stond van het ontwerpteam dat het Booleann-cube creëerde. Van november 1994 tot februari 1996 werkte ze als creatief directeur en producent voor StarbrightWorld. In haar tijd hier werkte ze onder andere met Steven Spielberg. Samen creëerden ze een virtuele 3D-wereld voor ernstig zieke kinderen.

Verschillende werken van Thiel zijn opgenomen in permanente museumcollecties, waaronder het Museum of Modern Art en het San Jose Museum of Art. Eén van haar meest opmerkelijke voorstellingen is Beyond Manzanar. Samen met de Iraans-Amerikaanse kunstenaar Zara Houshmand creëerde ze een grootschalige VRkunstwerkdat gaat over een Japans-Amerikaans interneringskamp uit de Tweede Wereldoorlog. Door middel van technologie word je middenin Manzanar geplaatst, één van de tien Amerikaanse concentratiekampen waar tijdens de oorlogmeer dan 120.000 Japanse Amerikanen werden opgesloten. Terwijl je rondloopt en het kamp verkent, word je fysiek beperkt door het landschap en de kenmerken, waardoor de emotionele gevoelens van opsluiting worden benadrukt.

Thiel maakt in haar kunstwerken veel gebruik van augmented reality. En dit doet ze met succes, want in 2018 kreeg ze de Visionary Pioneer Award van de Society for Art and Technology Montreal voor haar mediakunstwerken waarin ze het samenspel van plaats, ruimte, het lichaam en culturele identiteit onderzoekt.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het werk van Tamiko Thiel? Bekijk het hier!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish