Sunday scroll #128: Wie is Pinar Yoldas?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Pinar Yoldas.

Pinar Yoldas is een kunstenaar die is geboren in Turkije. Haar academische CV is behoorlijk uitgebreid. Ze is namelijk een promovendus in Kunsten en Wetenschappen, heeft daarnaast een bachelor in Architectuur én masters in Visueel Communicatieontwerp, Informatietechnologie en Design Mediakunst. Oh – en een certificaat in Cognitieve Neurowetenschap.

Maar voor Yoldas staat haar kunst los van haar diploma’s. Op jonge leeftijd heeft ze zichzelf aangeleerd om kunst te maken. Als kind groeide ze op in de Turkse stad Denizli. Hier begon haar artistieke avontuur toen ze merkte dat ze tekenen leuk vond en er ook erg goed in was.

Naast kunstenaar is dit talent ook nog eens eco-activist. Met haar werk probeert ze dramatische scenario’s op het gebied van klimaat te speculeren en uit te beelden. Dit doet ze via digitale tekeningen. Yoldas denkt dat er al teveel ecosystemen verpest zijn door de mensheid en dat de schade permanent is aangericht.

In haar Instagramposts kunnen we onder andere video’s zien van een bloederige oceaan vol dolfijnen en visnetten met dode vissen erin. Beelden waarvan we hopen dat het de toekomst niet is, maar die zeker niet onrealistisch zijn als we niet in actie komen voor het klimaat. Met haar werk probeert Yoldas hierover mensen aan het denken te zetten.

Wil je meer zien van Pinar Yoldas? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish