Sunday Scroll #132: Wie is Faith Ringgold?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Faith Ringgold.


Faith Ringgold is in 1930 geboren in New York. Ringgold is kunstschilder, performancekunstenaar en schrijver. Ze was de jongste dochter uit een gezin van drie. Haar haar moeder was modeontwerper en haar vader was vrachtwagenchauffeur en fanatiek verhalenverteller. Beide ouders stimuleerden de creativiteit van hun kind.

Maar niet alleen het gezin van Ringgold prikkelde haar creativiteit, haar leefomgeving gaf haar ook veel inspiratie. Creatieve breinen zoals Duke Ellington en LangstonHughes woonden dicht bij haar in de buurt. Ze raakte zelfs bevriend met jazzmuzikant Sonny Rollins. Haar milieu bestond hierdoor uit pure kunstzinnigheid. Ze werd sterk beïnvloed door de poëzie en muziek waarmee ze opgroeide. Ook het racisme, seksisme en de segregatie waar de kunstenaar dagelijks tegenaan loopt, speelt een belangrijke rol in haar werk.

Ringgold begon haar schilderscarrière in de jaren ‘50 na het behalen van haar diploma als kunstdocent. Haar inspiratiebronnen waren James Baldwin en Amiri Baraka. Ook liet ze zich meeslepen door de Afrikaanse kunst, het impressionisme en het kubisme.

In haar eerste werken zie je veelal platte figuren en vormen terug komen. In dit werk lichtte ze politiek, racisme en alledaagse activiteiten uit. De kunstwerken kregen veel aandacht, maar galeries en verzamelaars voelden zich niet comfortabel bij dit onderwerp. Hierdoor verkocht ze weinig van haar eerste werken.

In 1972 bezocht de kunstenaar het Rijksmuseum in Amsterdam. Hier zag ze een collectie Nepalese schilderijen, ofwel Thanka’s, uit de 14e en 15e eeuw. Deze oprolbare schilderijen inspireerden haar om randen van textiel rondom haar eigen werk aan te brengen.
Nadat ze deze ingeving had gehad, begon ze aan haar kunstserie genaamd The Slave Rape. Deze werken schilderde ze vanuit het perspectief van een Afrikaanse vrouw die gevangen werd genomen en tot slaaf werd gemaakt. Ringgold wil met dit werk een stem geven aan de Afro-Afrikaanse burgers.

Later in haar carrière stapte Ringgold van schilderen over naar textiel. Ze wilde afstand nemen van de westerse tradities en kunstvormen zoals schilderkunst.

Wil je meer weten over Faith Ringgold? Neem dan een kijkje op haar website!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish