Sunday Scroll #133: Sonia Delaunay-Terk

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Sonia Delaunay-Terk.

Sonia Delaunay-Terk was een Oekraïens-Franse kunstenares, die sieraden, schilderijen, textielontwerpen en decorontwerpen maakte. Ook hielp ze bij de vorming van de orphisme-kunstbeweging in Frankrijk – dit is een kunststijl die gebruikt maakt van geometrische figuren en felle kleuren.

Delaunay-Terk volgde een tekenstudie in Karlsruhe, maar ze was zo onder de indruk van het werk van Paul Gauguin, dat ze besloot om naar Parijs te gaan om aan de Academie de la Palette te studeren. Hier bestudeerde ze de werken van Vincent van Gogh en Henri Matisse.

Later in haar leven ontmoette ze kunstschilder Robert Delaunay, waarmee ze trouwde. Het duo was een belangrijke vertegenwoordiger van het in 1912 ontstane simultaneïsme. Simultaneïsme is een kleurentheorie op basis van wetenschappelijk onderzoek. Hieruit bleek dat sommige kleuren naast elkaar een andere kleur lijken te hebben – of dat de combinatie van kleuren schijn van beweging kan veroorzaken. Samen met haar man maakte ze veel muurschilderingen.

De kunstenaar gebruikte veel felle, kleurrijke cirkelvormen in haar kunstwerken. In 1920 begon ze haar kenmerkelijke schilderstijl toe te passen op textiel en mode – dat was een groot succes. Vier jaar later opende ze haar eigen mode-atelier genaamd Simultane. Sonia Delaunay-Terk stierf op 5 december 1979.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish