Sunday scroll #133: Wie is Lena Kuzmich?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Lena Kuzmich.

Lena Kuzmich (1998) is een video- en fotograaf. In diens kunst zie je veel kleur en alien-achtige afbeeldingen. Het werk gaat voorbij taboes en gestigmatiseerde rollen van de maatschappij over gender en seks. In diens werk spelen non-binaire mensen bijvoorbeeld vaak een rol. Die vindt namelijk dat de samenleving niet genoeg ruimte biedt voor queer-expressie.

Diens interesse in genderfluïditeit heeft Kuzmich weten te verbreden door middel van mythologie, biologie, geschiedenis en popcultuur. Zo ontdekte die gelijkenissen met personages zoals Frankenstein en hybriden uit X-Men – zij zijn namelijk half mens en half iets ‘niet-menselijks’.

De kunstenaar heeft de afgelopen jaren geworsteld met het idee van vrouw zijn. Naar mate die ouder werd ging die steeds meer twijfelen of dit wel het juiste hokje was voor hen. Vanwege dat conflict met zichzelf is Kuzmich gaan onderzoeken wat vrouwelijkheid en mannelijkheid eigenlijk is. Door het omarmen van mens zijn, voorbij geslacht en sekse, identificeert Kuzmich zich nu als non-binair. Die hoopt dat non-binairiteit, queerheid en fluïditeit de norm zal zijn in de toekomst.

Wil je meer zien van Lena Kuzmich? Bekijk dan diens Instagram!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish