Sunday Scroll #134: Laetitia Ky

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Laetitia Ky.

Laetitia Ky werd geboren in 1996 en groeide op in Abidjan. Ky heeft een graad in Bedrijfskunde van het Institut National Polytechnique Félix Houphouët-Boigny in Yamoussoukro. Na dat ze deze studie had afgerond, kwam ze tot de realisatie dat ze in de kunstwereld wilde werken. Daarom begon ze een carrière als modeontwerper, maar al snel werd ze geïnspireerd om van richting te veranderen, doordat ze beelden had gezien van Afrikaanse vrouwenkapsels. In 2016 begon ze met het creëren van haarkunst.

Ky’s kenmerkende stijl is het maken van sculpturen van haar dreadlocks. Ze noemt deze stijl het Ky Concept. Met deze creaties drukt de kunstenaar haar creativiteit uit en in toenemende mate haar politieke mening. In 2017 gebruikte ze haar platform om het bewustzijn over onderwerpen die zij belangrijk vond te vergroten. Zo creëerde ze met haar haren een man die de rok van een vrouw optilde, hiermee wilde ze aandacht vragen voor de #MeToo-beweging. In 2019 creëerde ze een kunstwerk waarin een baarmoeder met eileiders te zien was – dit was een protest tegen de Amerikaanse anti-abortuswetten.

Toen ze opgroeide, schonk Ky weinig aandacht aan haar haren, ondanks dat ze op vijfjarige leeftijd leerde vlechten door naar haar moeder te kijken. Inmiddels is ze wereldberoemd geworden met haar haarcreaties. Ze wordt door velen gezien als een icoon voor natuurlijk haar van vrouwen met Afrikaanse roots.

Wil je meer weten over Laetitia Ky? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish