Sunday Scroll #134: Melanie Bonajo

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Melanie Bonajo.

Melanie Bonajo (1978) is een Nederlandse kunstenaar die werkt met verschillende kunstvormen, waaronder fotografie, film, performance, installaties en muziek. Bonajo identificeert zichzelf als non-binair en behandelt in diens werk thema’s als intimiteit en sociale isolatie.

Bonajo’s projecten streven ernaar om vrouwen vanuit een vers perspectief te presenteren. Omdat het meest vrouwelijke beeld in de moderne tijd lijkt te bestaan om mannen tevreden te stellen, toont de kunstenaar vrouwen als creaties zonder bijbedoelingen. Die presenteert hen huilend, naakt, plassend en ‘lelijk’ – oftewel: menselijk.

Het multitalent wordt gedreven door de drift over hoe de wereld tegenwoordig werkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het feit dat veel vrouwen worstelen om duidelijk te maken wat ze fijn vinden tijdens de seks. Bonajo wil met diens werk laten zien dat het herontdekken van je lichaam en seksualiteit niet alleen goed is voor jezelf, maar dat het ook een politiek statement kan zijn. Zo zie je bijvoorbeeld in het werk ‘Night Soil’ dat de tantrasekswerkers de feministische missie hadden om de seksuele macht van vrouwen te heroveren.

Met de kennis die Bonajo al had over tantraseks nam die de stap om somatisch sekscoach te worden. Als somatisch sekscoach leer je vrouwen en mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap om via beweging, ademhalingsoefeningen, gesprekken en aanrakingen contact te maken met hun seksuele behoeften en grenzen.

Maar net toen die diens eigen sekscoachpraktijk wilde openen, kreeg de kunstenaar een telefoontje dat die Nederland mocht vertegenwoordigen tijdens de Biënnale in Venetië. Hier kon die natuurlijk geen nee tegen zeggen. Voor de 59e editie werkt die daarom samen met een team bestaande uit Orlando Maaike Gouwenberg, Geir Haraldseth, Soraya Pol en Théo Demans. Samen stellen zij het werk ‘When the body says yes’ tentoon. Dit is een video-installatie waarin Bonajo de huidige status van intimiteit in onze vervreemde wereld onderzoekt. Die gelooft erin dat aanraking een krachtig middel kan zijn tegen de moderne plaag van eenzaamheid.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish