Sunday Scroll #139: Wie was Ylla?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Ylla.

Camilla Henriette Koffler werd op 16 augustus 1911 geboren in Wenen, Oostenrijk. Haar naam veranderde om de zoveel tijd, gebaseerd op gegevens van verschillende archieven en emigratiebureaus. Maar toen ze aankwam in Verenigde Staten, veranderde ze haar naam in Ylla.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, scheidden de ouders van Ylla en bleef ze bij haar moeder wonen. Ze reisden vaak tussen Boedapest, Szeged, Zagreb en Boekarest, waar ze werden opgevangen door vrienden en familie. Later verhuisden ze naar Belgrado, waar Ylla kennis maakte met beeldhouwkunst en ging studeren aan de Academie voor Schone Kunsten.

In 1993 vertrok Ylla naar Parijs, waar ze zich inschreef aan de Colarossi Academie en haar beeldhouwstudie voortzette. Om dit te kunnen betalen, ging ze werken bij een fotostudio. De jonge kunstenaar had nooit de intentie om fotograaf te worden, maar raakte al snel nieuwsgierig naar het vak. Ze werd bevriend met Ergy Landau, die haar alles leerde over hoe je een camera moest gebruiken. Landau was erg onder de indruk van haar werk en stuurde de foto’s op naar een galerie. Dit werd haar eerste tentoonstelling en het begin van haar fotografiecarrière.

Later spoorde Landau haar aan om een eigen studio te openen. Dit deed ze in 1933 onder de naam ‘Studio Ylla Photographies D’animaux’. Ze had namelijk altijd een liefde gehad voor dieren. Na haar dood heeft Charles Rado, de executeur-testamentair, verschillende werken van haar gepubliceerd, waaronder haar boek Dieren in India. Ylla was één van de eerste fotografen die dieren probeerde te fotograferen in hun natuurlijke leefgebied.

Wie zou jij graag willen zien in onze Sunday Scroll? Laat het ons weten via

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish